Foozack – ‘Paranoia Paradise’

foozack
stijl:
rock/symfonische rock/progrock
wat: ep
label/eigen beheer: eigen beheer

Met Foozack is Nederland weer een rockband rijker, maar wel een met een samenstelling zoals je niet vaak ziet. Want tussen leadzanger Mickey en de andere vier bandleden zit een goede 30 jaar leeftijdsverschil. Deze generatiekloof wordt gelukkig overbrugd door hun passie voor rockmuziek. Enerzijds brengt Mickey het geluid van de legendes van toen met zich mee. Terwijl Luuk, Ralph, Fokke en Peter meer de sound van de hedendaagse rockscene in de vingers hebben.

De titel voor deze ep is zeker passend want lichtelijk paranoïde werden we in eerste instantie wel van de op zich goed verzorgde kakofonie. De mannen brengen psychedelische rock ten gehore zoals we die zouden verwachten uit de jaren ’60. De zangpartijen zijn echter een stuk ruiger dan die je in de zestiger jaren kon horen. De teksten, eveneens van Mickey’s hand, houden de luisteraar wel een spiegel voor en zijn dus niet de meest lichte kost, maar dat past wel bij deze sound.

‘From Dusk Till Dawn’ gaat melodieus van start om vervolgens met wat meer haar op de tanden de ongelijkheid tussen mensen te bezingen. Ons viel wel op dat de zware zangstem van Mickey niet echt past bij de rustige stukken, maar bij de aansluitend ruigere en meer donkere delen past zijn eerder gruntachtige stem weer perfect. Er wordt dan ook stevig gerost door Fokke op de drums en de gitaren van Luuk en Peter gaan daar flink in mee, evenals Ralph op zijn basgitaar. Vervolgens gaat vol de beuk erin met ‘Drone On Resolution’ Ralph legt een strakke basslijn neer die bijval krijgt van de gitaren van Luuk en Peter die her en der de snaren even laten doorjanken en de strakke drums van Fokke.

De mannen van Foozack zijn zeker geen copycats al kwam die gedachte wel even op toen we de tekst van Joy Division’s ‘Isolation’ hoorden. Maar al gauw ontdekken we dat deze versie toch echt wel ondergedompeld is in de stijl van Foozack. De droomachtige gesproken intro en de geluidjes maken dit een perfecte acid trip waarmee de heren ons tonen ook de wat ingetogenere rock te beheersen. Dit afgewisseld met het straffe gitaarwerk zorgt ervoor dat dit nummer tot onze favoriet uitgroeit.

Qua leeftijd scharen wij ons precies tussen de twee generaties van Foozack, dat is dan ook zeker een van de redenen dat deze tracks ons erg aanspraken. Daarnaast zijn de vier nummers gewoon strak ingespeeld waarbij de gitaren je mee op reis nemen naar de rockjaren van weleer en de drumbeats je terug rammen naar de eenentwintigste eeuw.

aantal tracks: 4
speelduur: 20:24 minuten
site: http://foozack.wix.com/foozack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s