The Souldiers – ‘These Times’

the souldiers
stijl:
pop/soul/urban/r&b/rock
wat: cd
label/eigen beheer: Coolhouse Records/Bertus

Voor de vaste kijkers van De Wereld Draait Door is The Souldiers geen onbekende. Want nadat muziekexpert Leo Blokhuis in 2010 het zestal onder contract had gesteld bij zijn eigen label Coolhouse, en tevens hun eerste ep ‘Fuel For Fire’ had geproduceerd, wist hij Matthijs van Nieuwkerk en zijn team te overtuigen de groep aan te stellen als tijdelijke huisband van het programma.

Zo speelden de zinderende zusjes Sofie en Cato samen met broerlief Joost van Dijck op drums en de andere leden, bassist Robin van Baaren, toetsenist Christiaan Dros, en gitarist Daniel de Vries lekker swingend gedurende de uitzendingen in de verkiezingstijd. We waren dan ook blij toen we het debuutalbum ‘These Times’ in onze schoot geworpen kregen. Wat stond ons voor schoons te wachten?

Lichtelijk verrast waren we wel toen we de twaalf tracks beluisterden. De verwachte soul die we tijdens de live- en tv optredens hoorden is hier niet terug te vinden. Misschien dat de studiotechnicus iets te enthousiast de microfoons van de dames gefilterd heeft maar het geheel klinkt te clean. En dat terwijl de opnames plaatsvonden in de legendarische Ardent Studios in Memphis, een omgeving die soul ademt lijkt ons.

Het is swingrock wat de klok slaat bij album opener ‘Let Me Run’, een in je gezicht nummer dat ons als luisteraar wakker schudt. Verrassend, maar de drijvende kracht van de drums in combinatie met de rockkeeltjes van de dames doet ons wel wat. Vervolgens komen we aan bij de eerste single van het album, waarmee ze tevens tot 3FM serious talent zijn gekozen, ‘Down On Me’. Een zomerse song met licht slagwerk, gedempte gitaren en flinke uithalen van de zussen naast het “spacey” toetsenwerk van Christiaan Dros.

Bij titeltrack ‘These Times’ krijgen we broer Joost te horen als tweede stem. Bij ‘Let Me Take You Away’ doet hij dat eveneens en worden we ondergedompeld in 70’s broeierige funk. Qua tekst zal het een track zijn die het goed zal doen tijdens de festivals met zijn refrein van “We’ve Got To Act Like There Is No Tomorrow”. Bij het rock nummer ‘Sarah’ neemt Joost het voortouw even over zijn zussen, jammer dat hij de diepte in zijn stem mist om het geheel wat rauwer te maken.

We zijn halverwege en hebben nog steeds geen volwaardig soulgeluid gehoord. Als we daarom uiteindelijk bij ‘Lonesome George’ uitkomen slaakt ons soul hart een zucht. Hier komt het gevoel achter de stemmen eindelijk door. Het ritme en de samengesmolten stemmen doen ons denken aan die twee andere zussen (Loïs Lane). Een perfect lied voor een warme dag, met zijn voortkabbelende melodie. Ook het vrolijke ge-doo wop van ‘One Night Betty’ is met zijn uptown girl melodie een van de fijnere tracks op dit album.

Maar helemaal verheugd zijn we pas als we ‘Smoke The Devil’ horen. De gitaarrolls en het achtergrondkoortje zouden niet hebben misstaan bij een Ike en Tina Turner concert. Hier laat de band eindelijk horen waarom ze The Souldiers heten. Ook in afsluiter ‘The Lover Is A Souldier’ horen we wat meer emotionele diepte in de stemmen maar voor ons is het jammergenoeg een beetje “too little too late.”

Misschien dat we ons besluit nog even moeten uitstellen tot de live uitvoeringen, maar als deze lijn zich voortzet is een naamsverandering misschien nodig of moet de band aan de bak om wat nieuw materiaal te schrijven. Want de genre’s waren ditmaal toch meer gespitst op rock en rhythm-and-blues dan op soul.

aantal tracks: 12
speelduur: 46:42 minuten
site: http://www.thesouldiers.com/nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s