Steye – ‘Lovedrum’

steye
stijl:
funk/folk/singer-songwriter
wat: cd
label/eigen beheer: Dox Records

Steye, muzikant, theater- en filmmaker, heeft ditmaal ook het petje opgezet van producent. Zo heeft hij een jaar gewerkt aan het schrijven, opnemen en produceren van zijn tweede album ‘Lovedrum’. Dat deed hij allemaal in een turbulente periode waarin hij de liefde van zijn leven verloor, maar blijkbaar was de muziek een rots waaraan hij zich kon vasthouden en kracht uit kon putten. Wat dit opleverde is een interessante opvolger van het al eerder goed ontvangen debuutalbum ‘I’m Just Here To Make You Feel Warm‘ en het In A Cabin project ‘Steye & The Ottowanians – Hum & Ears’.

Titeltrack en albumopener ‘Lovedrum’ legt een soullijn neer die ons lichaam al rap in beweging brengt. Als dan ook de dames hun keeltjes openzetten met daarnaast de synthesizergeluidjes op de achtergrond staat het nummer bol van de funk. Al moeten we zeggen dat de teksten hier en daar wat moeilijk te verstaan zijn. ‘Baby Come Home’ is een muzikale smeekbede van Steye aan zijn lief. Deze mix van blues, soul en technobeats toont duidelijk dat hartepijn inspiratie-versterkend is. De tekst voor deze track heeft zijn weg naar een vel papier niet gehaald, maar werd in een take door Steye ingezongen tijdens de opnames in Kenia. Ook ‘I Really Miss You’ is een song die dat gevoel onder woorden brengt.

Het wat meer pop aandoende ‘What A Feeling (All Alone And On My Own)’ krijgt een aangename gitaarsolo en een gelaagdheid van ingezongen stukjes die het nummer voor ons flink oppeppen. De mix tussen electro en singer-songwriter vindt zijn plek in ‘Me And My Tranquilizer Gun’, een grappig nummer met soundbytes van een sci-fi pistool. De jaren tachtig zijn even terug met ‘The Way She Moves’, een Duran Duran beat aangevuld met de scherpe gitaaraanslag van die periode en de strakke drumbegeleiding en synthersizer.

In ‘Me And My Lions’ wordt van de hak op de tak los gegaan met ruige rockmomenten om deze vervolgens weer af te wisselen met electro fun. Ja, Steye weet zijn combinaties wel te maken, hij is dan ook duidelijk niet in een categorie te plaatsen met deze cd. Techno-blues, country-funk en singersongwriter-hiphop wij raakten de weg soms even kwijt. Afsluiter ‘Life’ is in navolging van de intensere tien tracks een oase van rust. Zeer schoon om na al die dansbare ritmes en swingende beats terug te komen tot een simpele harmonie tussen twee stemmen en een ingetogen gebuik van instrumenten. Het ge-tik-tok aan het begin zet eigenlijk de toon voor een relaxte afsluiting van deze digitale geluidsdrager.

Ondanks dat de cd elf tracks telt vliegt hij voorbij in minder dan veertig minuten. Het tempo ligt in het merendeel van de tracks dan ook erg hoog. Het verhoogt het swingende funk effect alleen nog maar. Op momenten lijken we ons weer in de groovy sixties te bevinden met zijn heupwiegende ritmes, om vervolgens weggeblazen te worden door de counter van stevige rock-accenten. Ook de Afrikaanse invloeden, die zondermeer zijn opgedaan tijdens eerdere bezoeken aan het continent en tijdens deze opnames, zijn terug te horen in de sfeer, beat en flow van bepaalde songs. Perfecte keuzes dus van Steye die in muziek datgene zoekt dat het lichaam doet bewegen.

aantal tracks: 11
speelduur: 39:42 minuten
site: http://steyemusic.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s