miX&dorp – Blues & Beat

mix&dorp
stijl:
blues/dance/remix
wat: cd
label/eigen beheer: Black & Tan Records

Bluesgitarist Jan Mittendorp, ditmaal onder de noemer van miX&dorp, heeft Mississippi Delta Blues songs van Boo Boo Davis, Big George Jackson, Billy Jones, Harrison Kennedy, en Roscoe Chenier onderhanden genomen. Daarbij is hij flink genre-doorkruisend bezig geweest. Zo wordt er het ene moment de funk richting opgemixt terwijl we in het volgende bijna rastafarie blues voorgeschoteld krijgen.

Al bij de eerste noten van opener ‘Who Stole The Booty’ kruipt de baslijn je ziel in en bonken de beats je hoofd door. Een fabelachtige mix van toen en nu, die zelfs nog doorschieters maakt naar morgen. De old-school blues track met zijn kreunende snaarwerk en bijtende harmonica heeft een enorme energieboost gekregen. De elektronische toevoegingen in deze remix maken dit tot een track die de duivel nog zou laten dansen.

Ook in ‘What You Got’ weet miX&dorp de beat zo te versmelten met het origineel dat er een geweldige symbiose ontstaat tussen oud en nieuw. Zonder dat daarbij het verleden verloochend wordt. Traditioneel is het allerminst, maar verdomde lekker des te meer. Het gospel-achtige ‘40 Acres And A Mule’ dompelt ons onder in de delta waardoor we de moerassen langs de Mississippi aan ons voorbij zien trekken. Hét verhaal van de blues wordt toch wel verteld met de gitaar en daar is ‘Dirty Dog’ een perfect voorbeeld van. Ook in zijn geremixte versie is het dat gruizige gitaarwerk dat de aandacht vraagt van de luisteraar. Dat is eveneens het geval in ‘Bad Luck’ waar het de slide gitaar is die naast de dreigende beats onze oren streelt.

Dub is het wat de klok slaat bij ‘Revolution Bluez’. De muzikale smeltkroes combineert hier de neerslachtigheid van de blues met rastafari beats en een dito tempo. Natuurlijk is ook de harmonica een niet te vergeten onderdeel van blues, dit instrument komt tot zijn recht in ‘St Paul Woman’. Afsluiter ‘Fee Fi Fo Fam’ strooit nog eens met hartbrekend gitaarwerk in de stijl van John Lee Hooker, vermengt met de snijdende harmonica en de voetenstampende beat. Een meesterlijke afsluiter van dit album.

Misschien niet iets wat je een blues-purist voor kunt schotelen, maar wij horen graag evolutie in muziek en dat is een ding dat hier meer dan genoeg naar voren komt. Deze neo-blues is niet alleen lekker om te horen in een donkere bluesclub, maar ook in modernere uitgaansgelegenheden. Maar bij beide is een goed glas whisky wel aan te raden.

aantal tracks: 12
speelduur: 64:16 minuten
site: http://mixendorp.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s