FreeStroke – ‘When Push Comes To Shove’

freestroke
stijl:
alternative/pop/rock
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

De vierkoppige pop/rockformatie FreeStroke, uit het Limburgse Weert, heeft al enkele popbattles gewonnen en flink wat podia gesierd, waaronder de Effenaar, 013, de Bosuil en Paradiso. Maar hoogtepunt voor Carlos Metten (zang/gitaar), Roel Schlijper (gitaar), Rens Schreurs (bas) en Paul Jansen (drums) was de kans om op te treden tijdens Bospop 2010. Het viertal heeft met de combinatie van akoestische en elektrische gitaren een degelijke sound in de vingers die bij een groot en gevarieerd publiek in de smaak zou kunnen vallen. Juist deze relaxtheid zorgt ervoor dat de nummers zo bekend klinken, net alsof ze al jaren op de radio gedraaid zijn.

Het viertal gaat lekker van start met ‘Pick Me Up’ een standaard rock nummer met de stevige drumlijn en de rollende basgitaar. Leg daar dan nog de zangpartij van Carlos Metten overheen en je hebt een redelijke “pick me up” zoals de Engelsen zouden zeggen. Met ‘Let It Go’ krijgen we een wat melodieuzer rocknummer voor onze kiezen. Waarbij een goed voorbeeld is genomen aan Bløf en Racoon. Het gitaarwerk is zeker meer dan degelijk te noemen. Maar het gevoel er achter komt niet lekker doorzetten en trekt ons daarbij als luistraar dan ook niet verder het nummer in.

Carlos klinkt in de meeste tracks want onwennig in de Engelse taal. Ook weer in ‘Ok With Me’, tot op de helft wanneer hij bijval krijgt van Jorinne van Lear. Zij trekt blijkbaar de benodigde emotie uit zijn stem die deze song nodig heeft om aangenaam te klinken. Dit probleem heeft hij dan weer niet bij ‘Don’t Change Me’ waarin gelijk krachtig gestart wordt en we de lyrics ook meer geloven. Muzikaal is het nog steeds een dertien in een dozijn deuntje. Niets verkeerds mee, maar het doet bij ons het hart niet sneller kloppen, daar is meer voor nodig dan enkel goede rock- en popmuziek.

Overwegend thema op dit album is toch wel liefde, in al zijn pijnlijke vormen. Zoals ook terug te horen is in ’99 Cracks’ en ‘All Again’. Perfect voor een rock-album natuurlijk, want waar anders kun je de emotie beter in uitschreeuwen. ‘Hold On’ is een wat positievere vorm van liefde en kan ons met de snijdende gitaarstukken ook nog wel boeien. Maar ons hart gaat pas sneller slaan bij ‘Change Along With Me’ een track met ballen en een vette gitaarlijn, krachtig en lekker opbouwend tempo met daarnaast een aardige vocale bijval van Rens en Roel.

Lichtelijk verrast zijn we bij ‘Birthday’, mede door het langere intro met akoestische gitaar evenals de overwacte lyrics. Bij een titel als ‘Birthday’ verwachten we toch positievere teksten dan het donkere dat we hier terug horen. Titeltrack ‘When Push Comes To Shove’ komt pas tegen het einde van het album. Hebben de heren daarmee het beste voor het laatste bewaard? Niet zozeer, het betreft hier weer een melodieus pop/rock nummer in de stijl van Bløf. Eigenlijk zou deze luisteraar wel benieuwd zijn naar wat Nederlandstalig werk van FreeStroke. Al was het maar om vergelijkingsmateriaal te hebben voor het intensiteitsverschil. Want we hebben het gevoel dat de taaloverschrijding de gevoelens dempt bij Carlos.

Afsluiter ‘My Mind’ is overigens wel weer een song die bij ons in het hoofd blijft hangen. Vol vocale harmoniëen en een wat losser ingevulde muziekstijl. De gitaren klinken een stuk speelser evenals de drums van Paul. Al met al is het geen onaangename cd geworden, een aardige eerste opstap binnen de busines. Maar ons heeft het nog onvoldoende kunnen boeien.

aantal tracks: 12
speelduur: 48:23 minuten
site: http://www.freestroke.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s