Ocobar – ‘Kamiki’

ocobar
stijl:
instrumentaal/surf/blues/funk
wat: cd
label/eigen beheer: Basta Music

De gebroeders Bart (bas, toetsen) en Rob Wijtman (drums, percussie) en Cok van Vuuren (gitaar, steelguitar, banjo, en mandoline) wisten ons al enige tijd te vermaken als de vaste liveband bij, het inmiddels terziele gegane, VPRO-programma Holland Sport. De openingstune komt hier dan ook voorbijschuiven onder de naam ‘Bombay Twist’ en de tune van de quiz Petje Op Petje Af kunnen we ook terugvinden als ‘Hat’s Off’. Overigens was dit niet de enige keer dat ze met Wilfried de Jong samenwerkten zo speelde de groep ook bij zijn theatervoorstelling Man & Fiets.

Ocobar doet zijn eigen ding en dat is te merken aan de tracks die voorbij komen. Veel reguliere dj airplay zal er niet van komen maar toch zou je ze wel op de radio kunnen horen. De surfertunes die de mannen namelijk maken zijn zeer geliefd bij de reclamemakers. Menig commercial werd dan ook gesierd door de muziek van deze Rotterdamse mannen.

Op dit tweede album, of is het toch het vierde aangezien twee eerdere albums meer een samenwerking waren, krijgt het drietal bijval van gasten als DJ Git Hyper, Eric Vloeimans (trompet) en kunstfluiter Geert Chatrou, deze laatste hielpen zij op hun beurt weer op het album ‘Chatroubadour’.

Tuurlijk staat oldschool surfer song ‘Bombay Twist’ op het album, de tune van Holland Sport kon gewoon weg niet vergeten worden. De rollende percussie en de mandoline geven doen ons terug denken aan The Ventures en THe Shadows om dan vervolgens aan het eind weggevaagd te worden door de furieus snijdende gitaarlijn. Het vrolijke, chansonachtige ‘Pioli’ met zijn lichte bluesy ondertonen zou dan heerlijk zijn op een reis door Frankrijk. Het gepluk aan de snaren en de verschillende percussie toevoegingen zijn een lieve lust voor het oor. Ook het jazzy ‘Hat’s Off’ met zijn bouncy elektrische gitaarwerk, orgel, tamboerijn en het abstracte dj-ing van Git Hyper laat onze voetjes bewegen. De ballad ‘Jm’s Tender Chaos’ zou zo zijn weg kunnen vinden naar de soundtrack van een oude James Bond film. Bij het blazers gedeelte kregen we een beetje het Toots Tielemans gevoel. Wat in zijn geheel niet verkeerd is zeker door de subtiele mix van de twee.

Wij likken onze vingers af bij de jaren tachtig ZZ Top geïnspireerde sound van ‘Kamiki Bar’. De sneerende gitaren trekken ons zo weer die overbekende rode wagen in voor een race over de snelweg. De samensmelting van Hawai met Japan is een feit en zie de geboorte van ‘Surfin’ The Sushi’. De mandolin wordt opgetrommeld voor een stereotiep Japangevoel met daaroverheen gegoten de surfersound, maar wees niet bevreesd ook de dj skills worden ingezet waardoor de track naar een nieuw niveau wordt getild. Nog zo’n pareltje is ‘All Aboard’: dubbel tempo dat prima bij het treingeraas past, met een shot uit de jaren twintig en cowboytwang weet drievoudig kunstfluit kampioen Geert Chatrou zich een weg te fluiten naar ons hart. Doris de zwerver zou het hem niet hebben kunnen nadoen, maar zou zeker gecharmeerd zijn geweest van het nummer. De banjo is het perfecte instrument om dit hoge tempo erin te houden en het lied die extra vrolijke noot mee te geven.

De Rotterdammers laten horen dat ze uit meerdere genre-vaatjes tappen. Houdt in de toekomst de reclames dus maar in de gaten want er staat hier weer genoeg moois op de cd om ons artikelen mee te verkopen. Maar de tracks zijn ook zonder een spotje lekker om te horen zeker op deze warme dagen zijn ze een perfecte aanvulling om bij een barbecue op de achtergrond te draaien. Enige minpuntje zijn de soms wat abrupte overgangen naar het volgende nummer. Dat daar gelaten is dit een heel vermakelijke en vrolijke cd geworden.

aantal tracks: 12
speelduur: 43:50 minuten
site: http://www.ocobar.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s