Judith Nijland – ‘Four Zero’

judith nijland
stijl:
jazz/pop/soul
wat: cd
label/eigen beheer: Off The Records

De grote ‘Four Zero’, oftewel veertig, één van de mijlpalen in het leven. Een punt in je leven waarop je even stil staat bij alles wat je hebt meegemaakt. Dat deed zangeres Judith Nijland dus ook. Wat ze uit haar verleden en heden haalde horen we nu terug in de dertien, door haar geschreven, nieuwe tracks op haar inmiddels derde album. Net terug van een tour in Thailand, waar ze haar tweede cd ‘Suitcase Of Songs’ aan het promoten was, duikt ze hier al weer vol overgave in het ten gehore brengen van haar nieuwe cd.

Nijland wordt op deze cd wederom bijgestaan door haar vaste band, gitarist Florian Zenker, percussionist Arie den Boer, bassist Pieter Althuis en pianist Marnix van Bruggen, weer een zorg minder en dat voorkomt ook weer grijze haren. Iets waar je in deze leeftijdscategorie toch wat vatbaarder voor bent. Zo bezingt ze het ook in het rokerige en jazzy-achtige ‘A Grey Hair’. Uiteindelijk verzet ze zich niet al te veel tegen de stroming der tijd en dat is duidelijk terug te horen in de muziek.

Het warme stemgeluid van Nijland verleidt in het zwoele ‘Recycle Me’. Deze song toont ook dat ze tegenwoordig wat meer experimenteert door de kleine toevoegingen van samples en loops. Iets dat eveneens terug komt in ‘Music Is To Me’ een track waar je bijna de glimlach op haar lippen kan terug horen in de teksten. Maar ook de melodie maakt het tot een vrolijk en makkelijk weg te luisteren nummer.

Lekker lui onderuit in je warme bed. Dat is waar ‘Sunday’s Here’ overgaat, en het soezerige gevoel dat daarbij hoort krijgen we helemaal met de trompet-solo van Jasper Gloeirich en de sample van fluitende vogeltjes. Wat losser en bruisender is ‘Sing Around The World’ waar het genre jazz even voorbij wordt gegaan met pop en rock invloeden. Een wereldser nummer dat zijn plek op de cd zeker waard is. Voor alle bedrogen dames zal ‘Every Moment’ een herkenbaar thema zijn. Rancune maar met een stukje fenomenale klasse gezongen door de Utrechtse Nijland. Om vervolgens door te stromen in een funky bass groove en toetsen begeleiding in ‘Always Wanted’.

Afsluiter ‘Complicated’ is toch wel de song die het best bij de grote ‘Four Zero’ past. De track is een retrospectieve blik van de zangeres en zal menigeen van diezelfde leeftijd niet vreemd in de oren klinken. Het gehele album heeft iets warms en zoet-stroperigs over zich. De arrangementen, eveneens voortgekomen uit Nijlands pen, zijn zeer uitnodigend. Een gevoel dat heerlijk is om je in te begeven. Als dit het is als je veertig wordt dan kunnen wij er haast niet op wachten.

aantal tracks: 13
speelduur: 49:57 minuten
site: http://www.judithnijland.nl/en

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s