Jan Wouter Oostenrijk – ‘Sharqi Blues’

jan wouter oostenrijk
stijl:
crossover/bluesrock/jazz/world
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer/Music & Words

Jan Wouter Oostenrijk (JWO) heeft na zijn studie bij jazzgitarist Wim Overgaauw en de opleiding aan het Amsterdams conservatorium, waar hij zowel lessen nam voor klassieke gitaar en Flamenco muziek als Arabische melodie, ook nog de Arabische taal geleerd aan de open universiteit. Iets wat zeer van pas komt want de muzikale ideeën van JWO overschrijden grenzen en genres. Zo creëert hij een fusie tussen het oosten en het westen door jazz en blues te vermengen met het buikdans genre sharqi, en de Marokkaanse chaabi ritmes.

Na eerst gespeeld te hebben bij andere formaties als Raïland (winnaar van de NTB-Gouden Notenkraker ’96) en Noujoum Raï (winnaar kleurrijk talent award ’97) besloot JWO de stap te wagen en solo te gaan. Debuutalbum ‘Open Up Your Eyes’ (2000) werd goed ontvangen en de opvolger ‘Maghreb Jazz Guitar’ (2006) werd zelfs in Amerika bekroond met de Radio Indy ‘golden artist’ award.

JWO neemt een sterke positie in met zijn snijdende elektrische gitaarwerk in albumopener ‘I Got Sharqi Blues’. Hij gaat helemaal los in zijn solo’s en dan is de rest van de band maar opvulling. Jammer want een culturele tegenhanger is wel nodig voor de krachtige gitaarlijnen. Die verdeling is een stuk beter binnen ‘Oriental Club Nights’ waar JWO nog steeds flink van leer gaat maar meer samenvloeit in een funky track. De percussie en het orgelwerk verhitten de boel naar een temperatuur die zwoel aanvoelt.

Bij ‘Hop On The Bellybus’ krijgen wij zelfs zin om ons buikje in de strijd te gooien. Met zijn traditionele intro weet ‘Blues In Rast’ ons te intrigeren alvorens lekker groovy verder te gaan. Mysterieus is het oosten ook en dat horen we terug in ‘New Love New Life’. Ingetogener is ‘Beyond Borders’ waar de gitaar ter hand is genomen op zo’n manier dat je bijna een soort dreigend iets over je voelt komen. Samen met een bijna Dexter-achtig melodie kunnen wij niet anders dan geïnspireerd luisteren. Afsluiter ‘Revolution Jam’ doet daar een schep bovenop door een loflied en aanmoediging te zijn voor hen die strijden voor meer democratie in de Arabische wereld.

Met ‘Sharqi Blues’ waait er zeker een Noord Afrikaanse wind door ons land, en deze zandstorm is dus ook opgemerkt in de rest van de wereld. JWO stond al geboekt voor concerten in Zwitserland, Marokko, Egypte en Sudan. Samen met Karim Darwish (Noordafrikaanse percussie), Sala Obdikader (Noordafrikaanse percussie/toetsen), Marco van den Akker (basgitaar), Joost Swart (toetsen) en Bas Bouma (drums) speelt Jan Wouter Oostenrijk (gitaar) ons een muzikale kasba binnen alwaar geluiden vanuit alle hoeken van de wereld samenkomen tot een heerlijk innovatief eindresultaat.

aantal tracks: 10
speelduur: 43:13 minuten
site: http://www.maghrebjazz.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s