De Stokers – ‘De Stokers’

de stokers
stijl:
punk/ska/polka/klezmer/balkan
wat: ep
label/eigen beheer: eigen beheer

Het zevental is onder de naam De Stokers nog niet zo gek lang bezig maar ze kennen elkaar al wel veel langer. Dit komt doordat er een samenvoeging heeft plaatsgevonden tussen leden uit de ter ziele gegane bands, De Hardheid en Solid Rocket Boosters. Met frisse moed gaan de mannen nu de uitdaging weer aan en smeden genres als punk en ska samen met soms wat vreemde keuzes als polka en smartlappen waarbij het eindresultaat nog het best te omschrijven is als melancholische hoempapunk.

Voor de oplawaaiers van teksten moeten we bij zanger Harm zijn, de klezmertoon wordt gezet door de accordeonist Remy, trompettist Jens en Menno op de alt sax. De bozere kant wordt goed vertegenwoordigd met punk invloeden en het snarenwerk van Wiechert en Daan en de rammende drumsticks van Basti. Hoe beter van start te gaan op een demo dan er gewoon keihard in te beuken en dat doen de heren dan ook met ‘S.U.V.’ Maar of het nu een ode of juist een doodsteek voor die grote bak is niet helemaal duidelijk. Maar wij hopen in ieder geval op het tweede. Wij werden onherroepelijk meegesleurd door het tempo en het warme instrumentarium.

Wat droever is vervolgens ‘Niemand Om Mee Te Proosten’ het tempo is dweepender dan in het vorige nummer en de tekst over drinken in de bar doet zo droef aan als een Hazes smartlap maar deze is veel aangenamer om naar te luisteren. Vervolgens ‘Gezag’ en dat hebben wij wel voor deze song. De straffe maat die aangehouden wordt samen met de blazerssectie en het in koor brallen zijn toch wel de smaakmakers. Daarnaast zijn de simpele songteksten een spiegel voor de luisteraar. Meteen met een vette glimlach en een hoempapa-beat op je nummer gezet worden.

Rotterdammers als we zijn grijnzen we al bij de volgende track ‘Bokito’. De ontsnapte gorilla is al weer even uit het nieuws maar het blijft toch een geweldig onderwerp. Apengebrul samen met een Balkan-beat geeft een waar klezmer revolutiefeestje in de dierentuin. Het feestje gaat nog even door in ‘Harder, Sneller’ waarin we het beste motto te horen krijgen dat er is: geniet van het leven haal alles eruit want het is zo voorbij. Muzikaal stomen de heren nog lekker door. Wat meer muzikale variatie vinden we in onze favoriet ‘Ga Toch Fietsen’ waarbij ook wij verleid worden om even lekker mee te schreeuwen. Het punk-genre komt hier even om de hoek kijken maar met genoeg Balkan in het bloed om er nog een speciaal feestje van te maken. In afsluiter ‘Bitter’ is het hoge tempo weer terug en zoeven zowel de accordeon als de blazerssectie rap voorbij. Ook het rauwe en grofgebekte stemgeluid van Harm doen het goed.

Met deze demo is de toon flink gezet door De Stokers. Krachtig, feestelijk en ook nog eens verrassend.

aantal tracks: 7
speelduur: 22:42 minuten
site: http://www.destokers.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s