L’Chaim – ‘Gipsy Trouble’

l'chaim
stijl:
klezmer/polka/ska
wat: cd
label/eigen beheer: DMI Records

Met zijn achten op de boemel door Oost Europa zo klinkt het debuutalbum ‘Gipsy Trouble’ van L’Chaim. Het internationale gezelschap met leden uit Nederland, Spanje en Italië kleurt de cd evenzoveel als dat de schat aan muziekstijlen dat doet. De diversiteit is groot zo worden stijlen als klezmer, polka, ska, punk, jazz, en blues op deze geluidsdrager samengebracht. Om dit alles nog een beetje binnen de muzikale lijntjes te houden was een helpende hand wel nodig. Deze kwam dan ook gelukkig in de persoon van Janfie van Strien uit de Amsterdam Klezmer Band.

De stembanden worden nog even gespaard in titeltrack ‘Gipsy Trouble’ waar een heus zigeunerfeest losbarst. De mix van gipsy en jazz die meesterlijk versmeedt word door ondermeer Alexander Ettema op de klarinet, Valerio Lorenzoni op de alt sax en Pepijn Noordhuizen’s vingervlugge werk op de accordeon is een plezier voor het oor. Verrassend is de mix van de Franse tongval en het Spaanse gevoel dat door de instrumentatie stroomt in ‘Danse Macabre’. Wat voor een vurig gepassioneerd nummer zorgt. Met een bandnaam als L’chaim moet je wel van het leven en het genieten houden dat wordt dan ook wel duidelijk in het Yiddische lied ‘A Goet Vol Glezele’, waar je de glazen bier en wijn bijna kunt horen klinken.

‘Pan’ Tijdens een feestje mag de geitengod Pan niet ontbreken en dat doet hij dan ook zeker niet in het instrumentale ‘Pan’. Wanneer je als luisteraar niet uitkijkt wordt je nog betoverd door de bezweringen van de blazerssectie. Niet alles komt uit de eigen pen zo is er ‘Jovano Jovanke’ een origineel Macedonisch nummer. Waarbij de stemmen van Wijbrand Luth en Just Lavooij warm in elkaar opgaan. Het tempo gaat flink omhoog in ‘Downtown Clown Massacre’. Er gebeurt hier werkelijk van alles in een ware slachtpartij van stijlen en instrumenten dat zelfs wij even ons hoofd verliezen.

Voor wie geen genoeg heeft van de talenknobbel van de mannen kan zijn hart op halen bij het Perzische ‘Naftaline’, of hoe de mooie, groene ogen worden bezongen in het Spaanse ‘Ojos Verdes’, en het Italiaanse kermisgedruis van ‘Il Circo Delle Anime’ dat wederom een partytrack is waarbij wede voetjes en eigenlijk de rest van het lijf niet stil kunnen houden. We eindigen bij ‘Nergensland’, een, voor dit album, zeer ingetogen song die de treurnis van een volk zonder land muzikaal prachtig en meeslepend verwoordt. Hierna reizen ook wij als luisteraar door in stilte.

De goed gewogen afwisseling tussen instrumentale en gezongen tracks evenals de mix tussen vrolijke dansnummers en de meer melancholische maakt dit een prima debuutalbum waar de band trots op mag zijn. Met ‘Gipsy Trouble’ van L’Chaim toosten wij dan ook op het leven en op een feestelijk vervolg.

aantal tracks: 12
speelduur: 46:26 minuten
site: http://www.lchaim.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s