Are You A Lion – ‘Are You A Lion’

are you a lion
stijl:
alternative/indie rock/pop/folk/blues
wat: cd
label/eigen beheer: Goomah Music

Are You A Lion besluipt ons vanuit de Overijsselse savanne met hun debuutalbum onder dezelfde naam. Zanger en gitarist Tije Oortwijn speelde met zijn band Cafebar 401 al twee cd’s vol voordat hij een andere muzikale route insloeg met gitarist Harald de Ruiter, bassist Geert Bos (Bigby) en drummer Ruben Zunnebeld (Vera Lynn). Het viertal dat ook al in andere bands uit die regio speelde is nog niet zo gek lang bij elkaar maar sinds de vorming in 2009 is er al wel een hoop gebeurd. Zo stonden de mannen al op EuroSonic, speelden ze zich een slag in de rondte tijdens het reizende festival Popronde en speelden ze zelfs in het voorprogramma van Saybia.

Waar hun sound vandaan komt, zelf beroepen ze zich op inspiratie van Fleet Foxes, The Shins, Midlake, Feist, Moss, 16 Horsepower en The Zutons. Maar ook grootheden als Neil Young en Bob Dylan kleurden het geluid van Are You A Lion in. Een mix die tot een gevarieerd eindresultaat heeft geleid.

Afgetrapt wordt er met ‘Come On’ waar de bas intro iets weg heeft van ‘Hartslag’ van Eefje de Visser, maar die vergelijking is al gauw verdwenen wanneer Tije begint te zingen en de rest van de ploeg invalt. Zijn koele stemgeluid steekt goed af tegen het ruige tempo en venijnige gitaarwerk van Harald. Dan maken we kennis met de eerste single van deze geluidsdrager, ‘Your Stranger’, en ondanks dat de eenzaamheid bezongen wordt, worden we toch zeer vrolijk tijdens het luisteren. Dat heeft alles te maken met het upbeat tempo en muzikale uithalen, gitaarloopjes en de gezongen bijval van alle mannen.

Het gitaarspel over het hele album zit wel snor, zo ook in ‘Endless Mountain Climb’, zelfs een beetje neigend naar de ZZ Top melodieën en arrangementen. ‘Boomerang’ heeft in zijn snarenwerk en het “ge-woohoo” wel iets weg van ‘Walk Of Life’ van Dire Straits. Ook geen verkeerde groepen natuurlijk om je aan op te trekken. De jongemannen horen blijkbaar ook het getik van die grote klok des tijds zoals we kunnen beluisteren in ‘Ain’t Getting Younger’. Ze verpakken dit minder leuke feit dan wel in een lekker deuntje gevuld met lichte country-achtige aanslagen op de gitaren. ‘Rich Beyond Belief’ staat als een huis, maar dan wel een in een westernstadje. Het country aandoende gitaarwerk in het begin van de song dat ondersteund word door de strakke metrische ruggengraat van drummer Ruben Zunnebeld en bassist Geert Bos vindt zijn crescendo in het ruig rockende middenstuk. De tekst leent zich er ook wel voor om lekker mee te bleren tijdens een optreden “I want a Million Dollars”.

Het wordt een beetje spacey en groovy in ‘Dangerous Summer’. De ritmes worden uiteengezet door tromgeroffel en een ingehouden zangpartij van Tjie, Als een getijde vloeit deze track over de geluidsgolven. De meerdere opbouw-momenten zwepen de song op tot een crescendo waar de gitaren en drums uiteindelijk ook nog even los gaan voordat de stroming stilletjes wegtrekt. ‘Onwards To Nowhere’ straalt kracht uit met een stevig partijtje gitaarwerk van Harald en Tije maar ook hier kunnen zij die stap nemen door de goed neergelegde basis van drums en bas. Afscheid wordt er genomen met het snoepje van het album, oftewel het breekbare ‘Through The Mill’. Deze folkpop track doet ons recensentenhart smelten. Een uiterst mooie belofte voor de toekomst van Are You A Lion.

Geen poespas dus met deze groep, je krijgt gewoon een aangenaam debuutalbum dat lekker te draaien valt gedurende de hele dag. Verschillende stijlen als pop, folk, country, blues en rock maken elk hun opwachting wat de cd zeker niet saai of eentonig maakt. Die eigen sound waar de groep mee flirt komt nog niet helemaal bij ons door, maar de basis is er zeker.

aantal tracks: 12
speelduur: 45:59 minuten
site: http://www.areyoualion.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s