Anneke van Giersbergen & Martijn Bosman – ‘De Beer Die Geen Beer Was’

anneke van giersbergen
stijl:
pop/rock
wat: cd
label/eigen beheer: Productiehuis ON/ONusual Records

Van Anneke van Giersbergen weten we dat ze niet stil kan zitten, zo was ze de frontvrouw van The Gathering, speelt ze tegenwoordig samen met Aqua De Annique en deelt ze haar vocale gaven ook geregeld met artiesten als Within Temptation en Shane Shu. Maar dit alles was nog niet genoeg voor deze zangeres en moeder van een zes-jarige zoon.

Een nieuwe uitdaging deed zich voor toen ze samen met Martijn Bosman (drummer bekend van o.a. Kane en Gotcha!) de kans kreeg om een soundtrack te schrijven voor een muziektheatervoorstelling. Inspiratie was het “moderne” sprookje ‘The Bear That Wasn’t’ van Frank Tashlin. Dat het hier om een boekje uit 1946 gaat wil nog niet zegen dat het niet meer relevant is. De onderliggende, toch wel belangrijke, levensles is juist in deze tijd nog steeds van belang. Alsof deze kans nog niet mooi genoeg was staat het tweetal de komende tijd ook nog eens deze liedjes en de rest van het verhaal op te voeren in verscheidene theaters in het land.

De cd laat zich leiden door het verhaal. Zo nu en dan worden we door Jellie Schippers voorgelezen om vervolgens muzikaal meegesleept te worden in de dertien liedjes van Van Giersbergen en Bosman in het avontuur van een beer met een identiteitscrisis. Daarbij swingen we het ene moment uit onze stoelen terwijl we in het andere weer tot rust worden gebracht met bedeesd pianowerk, maar in alles wordt het verhaal tot leven gewekt voor jong en oud.

We worden liefelijk verwelkomd in het bos met zacht tokkelend pianowerk van Van Giersbergen in ‘Er Was Eens’ dat dromerig wordt bijgestaan door fluitende vogeltjes. Wanneer de beer, of eigenlijk van Giersbergen haar entree maakt in het verhaal met ‘Ik Vind Het Fijn Een Beer Te Zijn’ zijn wij al helemaal om. Het heldere, frisse stemgeluid van van Giersbergen is als een briesje dat om ons heen danst en de bijbehorende beelden voor onze ogen tovert. Wij zouden niet in een winterslaap kunnen geraken na het horen van het swingende ‘Ik Ga Slapen’ maar beren zijn daar blijkbaar anders in en slapen door alles heen. Zelfs door het machineachtige en bulderende ‘Het Fabriekslied’ gezongen door, de muzikale tegenhanger in het verhaal, Martijn Bosman.

Ruw ontwaakt uit de slaap en in een geheel andere omgeving vraagt van Giersbergens’ beer zich nog steeds in die liefelijke toon en met minimale piano begeleiding af ‘Waar Ben Ik Meneer?’ Om vervolgens geheel ontdaan te worden van alles waar een beer voor staat. Eerst wordt er betuttelt in de funky up-beat track ‘Eigenwijze Man’, om vervolgens in het ragtime-achtige ‘De Circusberen’ en de elektro-rap ‘Zo, Dat Is Geregeld’ bestolen te worden van het laatste beetje zelfbeeld. Uiteindelijk zijn er de ijskoude zielversnipperende treurliederen ‘Uren, Dagen, Weken, Maanden’ en ‘De Fabriek Gaat Sluiten’. Waarin de percussie, samples en Bosman’s stem een zware stempel zetten in de kleuring van het donkere geluid.

Maar gelukkig is er in het slotakkoord van dit album de vrolijkere stemming van hoe de beer zichzelf hervindt. Dempende stilte wordt meegebracht in ‘De Sneeuw Valt’ waarin de rust wederkeert met het frisse stemgeluid en de zacht aangeroerde gitaarsnaren. Daarna volgt ‘Wat Is Er Aan De Hand?’ waarin de tweedeling en onzekerheid prachtig wordt vertolkt door de samenzang en het piano- en accordeon-spel van het tweetal. Er is ruimte voor een vrijere harmonie in ‘Lente’ dat de warmte weer meebrengt en ons met een goed gevoel achterlaat.

Het verhaal is niet alleen mooi voor de kleine luisteraartjes maar ook de wat ouderen onder ons zullen hier zeker van kunnen genieten en iets van kunnen leren. Want zeg nou zelf, we moeten er allemaal toch wel eens aan herinnerd worden dat we trouw moeten blijven aan onszelf.

Een druk jaar wordt het zeker voor Anneke met de tournee voor het onlangs uitgebrachte album ‘Everything Is Changing’ en nu deze voorstelling. Diegenen die Van Giersbergen de komende tijd willen zien optreden moeten niet enkel de concertzalen, maar ditmaal dus ook de theaters in.

aantal tracks: 13 of (met inbegrip van de tussenstukjes) 21
speelduur: 29:36 minuten of (met inbegrip van de tussenstukjes) 32:13 minuten
site: http://www.annekevangiersbergen.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s