The Scene – ‘Code’

the scene
stijl:
rock/pop
wat: cd
label/eigen beheer: V2 Music

Na het afscheid van The Scene in 2002 dachten wij eigenlijk nooit meer iets van deze puur Nederlandse band te vernemen. Frontman Thé Lau was immers het wel bekende solopad opgegaan wat hem druk bezig hield. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Want nadat bassiste Emilie Blom van Assendelft, drummer Jeroen Booy en toetsenist Otto Cooymans hem enkele jaren later hadden begeleid tijdens wat festivals bleef er iets knagen, zozeer dat een reünie niet meer uit te sluiten was. Inmiddels zijn we zes jaar verder sinds die reboot en is The Scene aanbeland bij hun inmiddels vijftiende cd. Niet gek voor een band die al vierendertig jaar in een of andere vorm meegaat.

De rasechte Nederpop/rockers steken af met grof geschut in ‘Echt’ waarin het kenmerkende geluid van The Scene en het rauwe stemgeluid van Thé Lau nog steeds als een paal boven water staan. Een fijne aanwinst dus voor de liefhebbers van de band en een fikse draai om de oren van hen die nog niet bekend zijn met het geweldige repertoire. De ferme gitaarlijnen van Thé Lau en Alan McLachlan en de bas van Emilie Blom van Assendelft in de eerste single ‘Overal’ maken dit rauwe, gruizige nummer als een diep in je ziel snijdende track.

Dat een oude band ook nieuwe trucjes kan leren is ook wel te merken op dit album. Naast de traditionele opnames is er ook gebruik gemaakt van menige sample, zo horen we in het ingetogen ‘Hel’ de wind waaien wat het geheel net iets mistroostiger laat klinken. Of neem het gebulder van de Niagarawatervallen in ‘Drink’ waarin wordt bezongen om de chauvinistische hang naar de Gouden Eeuw nu eens te laten varen. Ook titeltrack ‘Code’ maakt gebruik van de nieuwe ontdekking, ditmaal in de vorm van een provocerend fragment uit een toespraak van de Amerikaanse acteur Robert Mitchum. Samen met de vocale percussie, drijvende opbeat, het verfijnde gitaarwerk en de krachtige songtekst van Lau zou ‘Code’ wel eens tot dezelfde hitpotentie als die van ‘De Wereld Is Van Iedereen’ kunnen geraken.

Ook is er ruimte gemaakt voor gastoptredens, zo rapt Lange Frans in ‘Stip’. Voor Frans eigenlijk een kleine wederdienst want Thé Lau had hem in 2010 geholpen met de hit ‘Zing Voor Me’. Ondanks het leeftijdsverschil zijn beide heren woordtovenaars die elkaar aanvullen in deze track zonder elkaar te overstemmen. In ‘Mooi’ komt de bijval van Stef Kamil Carlens uit Zita Swoon die ook ooit de track schreef. De twee tegenstrijdige stemmen complementeren elkaar op een of andere manier toch en laten de grens tussen Nederland en Belgie verdwijnen.

Wij blijven ons verbazen over de kracht van The Scene, het album is dan ook weer een knap staaltje werk en de band zal dit jaar dan ook wel weer menig festival gaan sieren. Er zit namelijk nog meer dan genoeg leven in The Scene.

aantal tracks: 11
speelduur: 40:13 minuten
site: http://www.thescene.nu/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s