Jai Guru Deva – ‘Welcome To Jihlava’

jai guru deva
stijl:
pop/rock
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Het tweetal Jean-Paul van der Staal en Carl de Vreede is de afgelopen jaren, door middel van banksessies, componeren en een bandleden zoektocht, tot de conclusie gekomen dat ze als duo toch het beste resultaat uit de zelf geschreven nummers halen. Daarbij namen ze de beslissing dan ook gelijk alles in eigen hand te houden, van het schrijven van de tracks tot het inspelen en opnemen daarvan. Ook het artwork voor de cd cover komt van deze twee heren.

In 2008 vormden ze samen Jai Guru Deva, dat vrij vertaald uit het Sanskriet zoiets betekent als “loof de hemelse leraar”. Met het idee om te zien of hun verschillende muzikale ideeën op elkaar aan te sluiten waren. Er werd met het concept gespeeld en de daaruit volgende huiskamersessies leverden genoeg tracks. Genoeg om aan de volgende stap te denken, het opnemen daarvan en of er instrumentale uitbreiding nodig was hiervoor. Maar de zoektocht naar mede muzikanten wierp geen vruchten af waarop de stap werd gezet zelf maar flink aan de bak te gaan met als resultaat ‘Welcome To Jihlava’.

Ego’s worden op dit album niet gestreeld, het is de muziek die voorop staat en dat is dan ook goed terug te horen in de verscheidene muzikale loopjes die het duo met ons neemt. Zowel vocaal als op de gitaar weten de twee een divers geluid te produceren gedurende de veertien songs. Als een soort singer/songwriter verkleed in het populairdere pop/rock jasje.

De titeldrager ‘Welcome To Jihlava’ bijt het spits af met een warme gitaarsessie. Een fijne ingeleide tot het daaropvolgende speelse en experimentele ‘Amaze Me’. Dat het ook wat ruiger kan horen we in ‘Convert’ dat in zijn uitvoering en afwerking nog wel iets heftiger en ruiger had gemogen van ons. Het scherpe randje is nog niet scherp genoeg. Het zijn vooral de genummerde korte instrumentale songs als ‘I’, ‘II’, en ‘III’ waar beide mannen hun verschillende inspiraties in kwijt konden. Het gevoel van die huis-jamsessies komt hierin duidelijk naar boven borrelen.

Wat er al niet gerealiseerd kan worden met een wekelijkse banksessie. De heren mogen dan ook trots zijn op het geleverde eindresultaat. Maar voor de volgende sessies raden wij aan het drumwerk en de productie uit te besteden aan een gastmuzikant en producer aangezien de ritmesectie en productie her en der wat stroef verloopt. Dan zou het tweetal gelijk meer tijd en ruimte hebben om nog verder muzikaal te experimenteren. Want dat is iets waar ze ons hier aardig mee verrast hebben.

aantal tracks: 14
speelduur: 53:02 minuten
site: http://www.jaigurudeva.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s