The New Shining – ‘Stripped/Full Circle’

the new shining
stijl:
pop/rock
wat: dubbel cd
label/eigen beheer: Johnny Records/ Rough Trade

Dat muziek een zeer belangrijke plaats in het leven van Xander “Nax” Stok heeft was bekend. Het is dan ook een echte houvast in moeilijke tijden voor de muzikant/songwriter. Muziek is nou eenmaal emotie en hoe beter die emoties eruit te gooien dan door pure muziek te maken. Daarom speelde het al een tijdje door Nax zijn hoofd om een akoestisch album te maken.

Dus dook hij in 2010 de studio, de Grien Room, van De Kast in om aan het schrijven en componeren te slaan. Met succes want zodra de eerste tracks zich uit zijn hart en ziel hadden losgewerkt was er geen houden meer aan. Een kleine 90 stukken muziek waren het eindresultaat waarna er flink gereduceerd werd om uiteindelijk tot twee albums met in totaal 25 songs te komen.

Emotie werkt blijkbaar want zo spreken Giel Beelen en Frits Spits niets dan lof over het nieuwe werk van The New Shining. Frits loofde zelfs dertien strepen uit aan het album ‘Stripped’ waarmee het in de top 30 op een tweede plek van beste releases op Radio 2 belande, één plek boven Paul McCartney.

Er wordt goed van leer getrokken bij ‘Full Circle’ in opener ‘Better Off’, vurig gitaarwerk van Nax en Arjan Nijman, straf drumwerk van Vince. Waar de luisteraar wakker geschud wordt met de wijze woorden “One life is all you’ve got, zo life and be free.”. Ook ‘Burning Down Love’ met zijn messcherpe gitaar-riffs snijdt diep en weet de ziel te bereiken. Op ‘Full Circle’ huizen ook enkele semi-rustige ballads als ‘All Bets Are Off’ en ‘Lay My Head Down’ beide krachtigere versies van hun akoestische buurtjes op ‘Stripped’.

Zodra we dan ook de ‘Stripped’ cd in de speler plaatsen is het even omschakelen. Ten eerste de vocale bijval van niemand minder dan Miriam uit Twarres. We zijn verbaasd, maar de twee stemmen vullen elkaar fantastisch aan. Het geheel klinkt allemaal warmer en frisser dan het ruige werk van de mannen. Verbazend genoeg komen ze ook in deze akoestische stijl goed uit de verf. Ondanks de uitgeklede muzikale insteek heeft het geluid genoeg lagen om langdurig te blijven boeien.

Sfeervol stroomt de gitaarlijn van ‘Everything Changes’ door de speakers. Ook het snaargepluk in ‘Gotta Be More To Life’ weet te bekoren. Zouden wij mee turven dan streefden we de dertien streepjes van Frits zeker voorbij. Naar ons idee is de dubbellaar uiteindelijk een tweezijdige medaille geworden. Al zullen beide kanten niet iedereen evenveel bekoren. Toch staan beide vol met emotie die op andere manieren vertolkt worden. Waar we op ‘Full Circle’ het bekende gruizige harde rockwerk van het drietal horen, ontdekken we op ‘Stripped’ de zachtere kant.

Jammer genoeg wordt er ook afscheid genomen van de drummer van het eerste uur, Vince. Die op deze geluidsdrager nog wel meespeelt, maar hij heeft besloten de band te verlaten. Zijn passie was op en daarom heeft Roel van der Sluis inmiddels plaatsgenomen achter de drums.

aantal tracks: ‘Stripped’: 10, ‘Full Circle’: 15
speelduur: ‘Stripped’: 52:47 minuten, ‘Full Circle’: 38:57 minuten
site: http://www.thenewshining.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s