Moke – ‘Collider’

moke
stijl:
britpop/indierock
wat: cd/lp
label/eigen beheer: Cloud Nine Music

Tot in de puntjes verzorgd, altijd strak in zwart pak, zo kennen wij de voormalige De Wereld Draait Door huisband Moke. Het muzikale jasje is sinds die tijd al een aantal keer veranderd en ook nu is er weer het een en ander gewijzigd ten opzichte van de vorige release. Hun rauwe gitaar sound van debuutalbum ‘Shorland’ (2007) ontwikkelde zich later verder uit met electro invloeden op de grimmigere en instrumentaal grootsere opvolger ‘The Long & Dangerous Sea’ (2009). In 2010 verscheen ‘Moke & Metropole Orkest’, waarna ze vorig jaar compleet op hun theatertour ‘Till Death Do Us Part’ toelegden om daarna even te verdwijnen van de podia in een aanloop naar hun derde reguliere album.

Ze hebben dus de tijd genomen om geheel opgefrist weer uit de startblokken te komen. De heren zijn dan wellicht niet in retraite geweest, maar geloof is wel degelijk van invloed geweest op de creatie van het album ‘Collider’. Waarvan de titel verwijst naar de deeltjesversneller in Genevé waarmee men op zoek is naar het “God-deeltje”. Ook de katholieke achtergrond en het gezinsleven van Felix heeft invloed gehad op zijn teksten.

Samen met producer Gordon Groothedde (bekend van zijn werk met Nick & Simon, Intwine, The Sheer, After Forever en a balladeer) komt Moke weer terug bij de oorsprong. Gordon Groothede wist de koppige Felix in de studio zo nu en dan in een andere richting te sturen met als resultaat dat de gitaar in het britpop/rock geluid opnieuw centraal staat en het allemaal weer wat lichter en luchtiger klinkt. De gehele cd luistert makkelijk weg, het grootste gedeelte van de elf tracks zou met gemak als single uitgebracht kunnen worden. Omdat de meeste nummers sterk genoeg zijn om alleen gedraaid te worden, maar tezamen een groter verhaal vertellen. Een soort van gebundelde anthologie van korte verhalen met als de rode draad “Het Leven” dat erdoor heen loopt.

Albumopener ‘Tears’ begint met een strakke beat van Rob Klerkx en verfijnd snaarwerk van Felix Maginn en Phil Tilli. Wanneer Felix daarna vocaal invalt is het oude gevoel van Moke weer terug, straffe pop/rock met pakkende teksten en speelse gitaar riffs. Hier hoeven wij dus geen traantjes om te laten. Eerste single ‘Burning The Ground’ staat vervolgens ook als een huis. De electro is niet helemaal verdwenen, zoals hier terug te horen is in het toetsenwerk van Eddy Steeneken. Vol van kracht en geluid slaat dit nummer in als een bom. In het, vroege jaren ’80, U2-achtig klinkende ‘Scratch Marks’ wordt er gespeeld met de instrumentale opbouw en ferme vocale uithalen van de leadzanger. Bono had dit volgens ons niet beter kunnen zingen dan dat Felix hier doet. Met mooie zinnen als: “And time will take its toll, will leave scratch marks on our soul”. De aandrijvende ritmesectie en snijdende gitaren weten van ‘Didn’t Want My Love’ toch wel onze favoriet te maken. Genoeg power om het pittig te maken met een snufje electro voor de speelsheid á la Arcade Fire.

Al dit dansbare en opjuttende materiaal wordt uitgebalanceerd met songs uit de tweede helft van het album zoals ‘Sing On’. De mooie ingetogen eerbetuiging aan de overleden oom van Felix, naar wie de band ook vernoemd is, brengt de luisteraar weer even tot bezinning. Bij bezinning komt dan de geloofskwestie aan bod, in ‘Jesus Child’ gaat het over de twijfels die men kan hebben in het leven en in het geloof. Die twijfels worden verworpen in de prachtige warme afsluiter ‘Almost Home’ waar het weergalmende geluid je als luisteraar met gemak omarmt.

Qua sound kan deze derde cd van de vijf mannen van Moke dan ook met gemak plaats nemen in het lijstje van Arcade Fire, Keane en Snow Patrol. Lekker luisterwerk, goed voor op de alternatieve dansvloer en net genoeg emotie om het af te ronden.

aantal tracks: 11
speelduur: 43:45 minuten
site: http://www.mokemusic.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s