Convoi Exceptional – ‘Live @ Roodkapje’

convoi exceptional
stijl:
wereldmuziek/jazz
wat: ep
label/eigen beheer: eigen beheer

Sinds 2006 heeft dit exceptionele convoi stad en land afgereisd. Vijf mannen die hun instrumenten op hun rug meesleepten voor een vette portie straatmuziek. Deze prosessie leidde ze langs straten in België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden en zelfs New York. Maar ook festivals als Motel Mozaique, de Parade, Oerol, Camping Rotterdam, Almere Zand en Dunya werden door hen flink opgezweept en aangezwengeld. Toen er in 2011 ook nog een gitaar en saxofoon aan het instrumentarium werd toegevoegd kregen de mannen ook de kans hun straatsound te laten horen in de theaters zoals bijvoorbeeld de Rotterdamse Schouwburg.

Na al het reizen zijn ze weer teruggekeerd in thuisstad Rotterdam en werd het dan tijd voor een cd opname. Omdat Convoi Exceptional een band is die je live moet meemaken werd er besloten om er een live-cd van te maken. Afgelopen april was een afgeladen Roodkapje dan de gelukkige locatie voor deze recordings, en kreeg poppodium Rotown twee maanden later de eer om de release te vieren.

Met applaus en een rollend tromgeroffel steken de heren van wal in ‘Marchin Rollin’. De dubbele djembes van Ruben Spartaco Bolsius en Arnout Cornelissen roffelen er een vet ritme uit naast de snaredrum van Job Jacobus Jan den Dulk en de doun doun van Johan Zandboer. Diep van binnen voelen we allemaal die natuurlijke beat, en al dit slagwerk trekt dat meer naar de voorgrond in ‘Caligula’ dat evenals de gelijknamige oude Romeinse Keizer vol gevaar en seks zit. De elementaire beats van het veelzijdige slagwerk zwepen het publiek op tot extatische hoogtes. De primaire gevoelens komen naar boven borrelen zoals dat ook in vroeger tijden bij bachanalen gebeurde.

Een flinke schreeuw en wat gescat opent weer een heel andere deur, naar een jazzy feest in ‘Camp Meeting’, wanneer Dick Ronteltap zijn saxofoon in de strijd gooit. Zijn toevoeging hier, evenals in ‘Beach Boys’ en ‘Maniac’, geeft het geheel een soort van vrij jammsessie gevoel. Iets waar het publiek hoorbaar met volle teugen van geniet.

Schuilen hoeft niet voor de volgende ‘Storm’. Een dreiging in de lucht, vallende regendruppels, rollend onweer en inslaande bliksem, het heeft allemaal een beat die in dit nummer terugkomt. Deze storm nodigt uit om naar buiten te rennen en in de regen eens flink te gaan staan dansen. Stampend in bierplassen en helemaal doorweekt door de muzikale neerslag.

Wij zijn blij dat het vijftal ooit besloten heeft de wijde wereld in te trekken met de trommels op de rug vol goede moed het avontuur tegemoet. Want met die eerste stap is er een feestelijke band bijgekomen die geen voorbijganger onberoerd laat. De ritmes verleiden iedere luisteraar jong of oud, zoals de second line parades dat doen in New Orleans, tot meefeesten en meedansen.

aantal tracks: 6
speelduur: 23:54 minuten
site: http://www.convoiexceptional.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s