TrenchcoaT – ‘Balloons At Your Funeral’

trenchcoat
stijl:
rock ’n roll/jazz/blues
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Het is eindelijk weer tijd om te swingen en te feesten met Trenchcoat, de negenkoppige band uit Leiden. Ze hebben namelijk hun nieuwe thuisstudio afgebouwd en in het eindresultaat een vette nieuwe cd gemaakt. Het was dan ook even doorbijten voor de fans van het in 2005 gereleasde debuutalbum ‘Rolling In Style’. Voor die liefhebbers waren er gelukkig nog de optredens op podia als Melkweg, Paradiso, Patronaat of de podia tijdens Popronde 2008, waar ze de meest geboekte band waren, maar een nieuw album bleef dus lang achterwege.

Maar de heren zorgen nu voor een spectaculaire terugkeer met dertien nieuwe tracks gehuld in een houten kaft, vormgegeven door de Zweedse kunstenares Ane Bang. Met het verstrijken van de jaren verandert er natuurlijk wel eens wat. Zo klinkt leadzanger Martijn Baak tegenwoordig een stuk rauwer en doorleefder, bijna Tom Waits-achtig, iets dat de muziekstijl alleen maar ten goede komt. Hoeveel flessen whisky en pakjes sigaretten daarvoor nodig zijn geweest willen wij waarschijnlijk niet weten.

De uptempo en swingende percussie van Gijs Pannebakkker geeft het startsein in ‘Whorehouse Jazz Daddy’ en wordt geleidelijk uitgebouwd met de uitgebreide blazerssectie door Gido Tervooren en de drie broertjes van der Meer, en de verschillende snarenberoeringen van Pascal de Haan, Tobias Duin, en Jelle van den Bogaard. Swingjazz die je om je oren slaat en je over de dansvloer smijt in een hoog tempo. Om in een ommezwaai het tempo even flink terug te draaien en de luisteraar het gruizige, groezelige gevoel van de jazz te laten ervaren.

Rauw gegrom diep vanuit de ziel is, het meer blues aangelegde, ‘Honey’. Vrolijk en uptempo wordt er vervolgens teruggegrepen en verwezen naar het vorige album in ‘Rolling In Style’. Drugs en drank spelen een grote rol in de muziekwereld en zijn dan ook hier een geliefd onderwerp in ‘Jane Cocaine’ en het feit dat drank een hoop verdoezeld wordt niet onder stoelen of banken gestoken in het scattende ‘As Long As I Am Drunk’. Giet maar genoeg in de zanger en hij is gelijk niet meer zo kieskeurig in zijn keuze van een bedgenoot. Een song gevuld met ondeugende grappen en dubbele betekenissen omhuld in een feestelijke jazz sound.

Naarmate de cd verder speelt valt wel op dat de thematiek en sound in de songs wat duisterder worden. Met de komst van de tv serie Treme is de vraag naar jazz in al zijn vormen in opkomst. De nummers van ‘Balloons At Your Funeral’ zijn niet de songs die je zult terughoren in de straten van New Orléans tijdens een begrafenis, maar het zijn wel liedjes die de bars daar flink gevuld kunnen krijgen. Een album dat zich daarom ook perfect leent voor een feestje. Nodig je vrienden uit en zet de kratten bier en flessen whiskey dan ook maar klaar als je deze geluidsdrager gaat draaien.

aantal tracks: 13
speelduur: 51:45 minuten
site: http://www.trenchcoat.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s