Sofie Letitre – ‘Back Where We Come From’

sofie letitre
stijl:
pop/alternatief/singer-songwriter
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Doken Sofie Letitre en Ferdy van der Singel twee jaar geleden nog de studio in als Letitre, ontpoppen ze zich nu uit die studiococon als de band Sofie Letitre. Onder de vorige noemer waren ze al een succesvolle weg ingeslagen met optredens op podia als Oosterpoort, Noorderzon, de Uitmarkt en EuroSonic. Maar nu worden de muzikale vleugels krachtig uitgeslagen om de zalen te gaan veroveren met het debuutalbum ‘Back Where We Come From’.

Ditmaal is het tevens een kleine familie-aangelegenheid want naast Sofie (toetsen, akoestische gitaar en zang) laat ook zus Sarah namelijk haar stem horen op ‘Reason’ en ‘Feel Low’. Maar ook producer Ferdy weet zowel vocaal als op gitaar en drums kleur te geven aan het album. Het eigenzinnige geluid uit de eerste jaren van de band wordt gewoon doorgezet op deze eerste vollelengte-cd. Het is nog steeds een vreemde eend in de bijt als het ware, zoals artiesten als bijvoorbeeld Fiona Apple, Tori Amos, Annie Lennox en Radiohead.

De eerste single van deze cd zorgde al voor een uitstekende start. Het is namelijk een cover van het, in 2008 door Deadmau5 uitgebrachte, nummer ‘I Remember’. De dj/producer zelf noemde deze versie “Bloody amazing”. De dancetrack is veranderd in een gevoelige melancholische ballad door elektrobeat en bass te vervangen door de hoge akkoorden van de piano en drums. Daarbij is Sofie’s stem net wat koeler, bijna ijzig, dan die van Haley Gibby in het origineel wat de balladsound versterkt.

Gedurende de tien songs bewegen we heen en weer tussen intieme, emotionele breekbare nummers en krachtige bombastische arrangementen. Zo is titeltrack ‘Back Where We Come From’ een zeer subtiel lied dat de luisteraar geleidelijk van een fragiele gitaarsolo naar een krachtig instrumentaal crescendo leidt. Het speelse ‘Devotion’ windt er daarentegen geen doekjes om en duikt gelijk met bravoure in het diepe. De xylofoon en het ondeugende arrangement van de melodie samen met Sofie’s aparte stemgeluid maken dit tot een echte aandachttrekker.

Sofie Letitre is bezig met muziek om het genot van het muziek maken. Zoals te horen is in het jazzy ‘Days Seem Longer Than Before’. Het lange intro zal wellicht de snelle jongens en meiden niet bekoren maar zet wel de nodige toon voor het herfstgevoel dat bij deze track hoort. Daarbij bijval krijgend van de sluimerende trompet van Cees Bruinsma en het ritmische getik op de gitaarklankkast. Gruiziger klinkt vervolgens ‘Way Out’, met zijn voortsjokkend ritme voordat de scherpe elektrische gitaarlijn en dreunende drums zich aanmelden voor een portie rock.

Wanneer de metronoom dan eindelijk stokt aan de rustige zijde zijn we beland bij het duet ‘Distance’ waar Sofie haar stem laat versmelten met die van Koen-Willem Toering in een dromerig akoestisch gitaarnummer. Daarmee een uiterst aangenaam einde breiend aan de emotionele achtbaan van deze debuut cd.

aantal tracks: 10
speelduur: 36:49 minuten
site: http://www.sofieletitre.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s