Neobash! – ‘Neobash!’

neobash!
stijl:
crossover/jazzfunk/jazzrock/nu jazz/hiphop
wat: cd
label/eigen beheer: Jazzburo

Wouter Wierda’s saxofoon was al te horen op allerlei feesten, festivals, in clubs en theaters zowel in binnen als buitenland. Daarnaast sierde zijn sax ook op cd’s, radio, televisie en in films. De verschillende podia deelde hij met artiesten als bijvoorbeeld Herman Brood, Michiel Borstlap tot Funckarma.

Hij speelt en leidt het spArrow Jazz Trio en zette de stichting Musica Favela voor gratis muziekonderwijs voor kinderen in sloppenwijken op. Maar de afgelopen twee jaar heeft hij zich gericht op een nieuw project. Zijn muze zorgde namelijk voor zoveel ideeën in zijn hoofd dat hij een nieuw muzikaal collectief moest samenstellen. Zie daar het ontstaan van Neobash!. Voor de composities had hij meer dan alleen een saxofoon nodig. Dus trok hij een groep mensen aan die ook allemaal met artiesten van naam hebben samengewerkt.

Zo horen we op dit debuutalbum de groove drummer Hardy Fischötter (o.a. The Supremes, Larry Carlton), aangevuld met de straffe baslijnen van Gregor Sonnenberg (o.a. The Weather Girls) en vingervlugge toetsenist Maarten Helsloot (o.a. Michiel Borstlap, Sinas). Daarnaast is er ook flink vocaal gespit en geflow te horen door twee power MC’s. MC Master Surreal (Keynote Speakerz, Knobsticker) en MC King Jule (Ink Warriors, Kyteman’s Hiphop Orchestra) laten de woorden super soepeltjes door de nummers heen stromen.

De geluidsdrager staat bol van de stijlen en combinaties. Uptempo genieten van mixen tussen jazz, hiphop, funk, lounge, soundtrack-muziek en dance. Waarbij de blazers- en ritmesectie worden omwonden met een dosis electronica. Funk en soul dreunen allereerst de boxen uit in albumopener ‘Neofunk’ tot de twee MC’s hun raps loslaten op good old James Brown’s ‘Ants In My Pants’. Door het gebruik van de saz, een gitaarachtige, weten ze ‘Soul Snatcher’ te laten klinken als funky jazz uit het Midden Oosten. Afgezet tegen de andere songs klinkt ‘Grown Man’ gevoelig en ingetogen, vooral door de invloed van Wierda’s saxofoon en MC King Jule’s woordenstroom over het volwassen worden en de bijbehorende verantwoordelijkheden.

De groove wordt weer terug gehaald in ‘Funky Bash’. Iets misleidt door het rock intro is dit toch een ferme funktrack. De swingende blazerssectie weet het nummer te accentueren met krachtige noten, en ook de snerende bas zet deze song op scherp voor de dansvloer. ‘Sunblaster’ zet je net zo goed even op het verkeerde spoor. Zo weten de vier instrumentalisten vanuit een dupstep-begin geleidelijk aan om te buigen naar jazz. ‘Swingerswing’ is een echte showcase voor de verschillende leden van de band. Niks geen minuten lange solo’s maar ingenieus samengestelde arrangementen waar de sterke punten van blazers, drums, bas en synths naar voren komen in een ongedwongen flow en mix van stijlen.

Wie nog geen genoeg heeft gehad van een goedgevulde kopersectie in een band zoals bij Kyteman kan zeker bij Neobash! zijn hart ophalen. Want ook hier word je er flink door omvergeblazen met daarnaast nog genoeg funk en hiphop om er een feest van te maken.

aantal tracks: 11
speelduur: 49:21 minuten
site: http://www.neobash.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s