Izaline Calister – ‘Kandela’

izaline calister
stijl:
jazz/world
wat: cd
label/eigen beheer: Stroom

Het gaat de, aan het Groningse Conservatorium afgestudeerde, zangeres voor de wind. Haar albums vinden hun weg op de internationale markt, en de daarbij behorende buitenlandse optredens vullen tegenwoordig haar agenda. Ook ontving ze voor haar fantastische album ‘Speransa’ (2009) een welverdiende Edison prijs. Een stimulans die haar er toe zet om, geïnspireerd door haar vaders favoriete Afro-Caribische en Latin muziekstijlen, een ietwat nieuwe weg in te slaan met haar zesde album ‘Kandela’.

De prachtige Izaline Calister lacht en danst ons dan ook al tegemoet vanaf de cover van haar nieuwe cd. Deze oorspronkelijk Curaçaose artieste weet haar eigen composities heerlijk te vertolken in het warme Papiamentu. De elf liedjes zijn vrolijk en melodieus verpakt in de zwoele ritmes van onder andere de Bossa Nova en Bolero. De eerste noten op deze geluidsdrager komen van ‘Aniversario’ en zorgen er gelijk voor dat we de centrale verwarming uit kunnen zetten. De temperatuur stijgt almaar meer naarmate de andere nummers voorbij komen. Latin invloeden kleuren de songs in, maar de vol gezongen teksten in het Papiamento tekenen het beeld in onze gedachten.

Het intieme intro van ‘Gracias A La Vida’, bestaand uit prachtig breekbaar snaarwerk op viool en gitaar, zet de toon voor een ingetogen nummer. Waarbij Izaline een gevoeligere kant laat horen in deze cover van een van haar grote voorbeelden Mercedes Sosa. Daar verder op inhakend zijn het jazzy en melancholische ‘Mi Sa’ en ‘Un Kurason’. Het meest aanwezig echter onder de elf tracks is het zonnige en opzwepende Rio de Janeiro gevoel. Zo wiegen de heupen los bij ‘Sosegá Ta Mihó’, en ‘De Repente’. Maar ook het vrolijke en speelse ‘Pirata di Amor’ doet iets met onze wiebelende voetjes. Voor wat hoort wat. Na hun samenwerking op zijn ‘Maskerade’ album wist Izaline de rapper Fresku te strikken om hier een aangepaste versie van ‘Cirkels’ te zingen. In ‘Sirkulo’ zijn de teksten omgedoopt in het Papiamento en deze spit de vrolijke rapper in combinatie met de zwoele zanglijnen van Izaline.

Wie voorlopig even geen geld heeft voor een tropisch reisje naar de warme zon in Curaçao doet er goed aan om deze cd aan te schaffen om toch nog even het zomerse gevoel te krijgen.

aantal tracks: 11
speelduur: 48:24 minuten
site: http://www.izalinecalister.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s