Gare du Nord – ‘LifeSexy’

gare du nord
stijl:
nu-jazz/lounge/elektronisch
wat: cd
label/eigen beheer: Blue Note/EMI

De Nederlands/Belgische groep Gare du Nord heeft vorig jaar het een en ander verschoven in de muzikale bezetting. Leden van het eerste uur Barend Fransen en Ferdy Lancee leverde hun instrumenten in, om vervolgens plaats te nemen achter de componeer- en produceertafel. Daarbij plaats makend voor saxofonist Paul Ensink en gitarist Aron Raams, die zich muzikaal meer dan goed weten te matchen met hun voorgangers.

De band bracht begin dit jaar het negende studioalbum, ‘Rendezvous 8:02’ genaamd, uit, maar blijft de fans trakteren, nu eindelijk met een eerste live-cd. ‘LifeSexy’ opgenomen tijdens de gelijknamige club- en theatertour van afgelopen jaar brengt voor de luisteraar de sfeer mee van een levendig concert. Waarbij de Italiaanse zangeres Dorona Alberti enthousiast het voortouw neemt, en trompettist Jan van Duikeren ook flink van leer trekt.

Een mix van oud en nieuw materiaal wordt met enthousiasme gespeeld. Vol applaus wordt hitsingle ‘Pablo’s Blues’, met de welbekende stemsample van bluesgrootheid Robert Johnson, ontvangen door het publiek. Ook andere klassiekers als de groovy dance track ‘Beautiful Day’, waar Alberti scattend losgaat en de zwijmelende slow jazz song ‘Marvin & Miles’ vinden hun terechte plaats op deze geluiddrager.

Net als Nathalie en Nat King Cole enkele jaren terug al deden met hun repertoire; vermengen heden en verleden zich ook hier in de single ‘You’re My Medicine’. Alberti voert een sampleduet uit met de overleden soul legende Marvin Gaye. Gare du Nord is daarmee, vooralsnog, de enige band die toestemming heeft gekregen van de rechthebbenden om de vocals van Gaye uit ‘Sexual Healing’ te gebruiken. Het nummer werd dan ook gebruikt in de film ‘Sexual Healing’ over het leven van Marvin Gaye.

De ladies of jazz en blues, Billi, Bessie, Janice, Carmen, Etta en Amy worden ook niet vergeten en krijgen een muziekaal bedankje voor hun bijdrage aan die lange reis die het genre heeft gemaakt in ‘Language Of The Blues’. Bij de bekende George Gershwin cover ‘Summertime’ gooit de band het over een heel andere boeg. Men mixt country met ska, dance en fikse baspartijen waardoor het nummer een geheel ander gevoel krijgt dan bijvoorbeeld de blues versie van Ella Fitzgerald and Louis Armstrong. Bij de Steely Dan cover van ‘Do It Again’, hier omgedoopt tot ‘Go Back Jack’, wordt de kracht gelegd bij de blazers. Zij krijgen de vrije ruimte om te experimenteren rond het arrangement in deze langere versie.

De laatste twee songs, ‘Boogie All Night Long’ en ‘We Still Grow’, van dit live album worden ook opgerekt qua speelduur. De toevoeging van het Gregoriaanse koor in ‘We Stil Grow’, en de vette gitaarsolo van Aron Raams maken van deze ballad wel een buitenbeentje op de cd. In positief opzicht wel te spreken want het is een mooi nummer.

De fans zullen deze cd zeker op hun sinterklaas- of kerstlijstje zetten, zeker diegenen die een van de shows hebben bezocht. Maar ook voor de minder fanatiekeling is het een leuk presentje voor in de schoen of onder de boom. Zeker als je kennis wilt maken met de nieuwe stijl van Gare du Nord.

aantal tracks: 13
speelduur: 67:04 minuten
site: http://garedunord.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s