Paul van Loo & Ivo Rosbeek & vrienden – ‘Bijna Kerst’

bijna kerst
stijl:
pop/singer-songwriter
wat: cd
label/eigen beheer: Marista Music

In de meeste huizen branden de schitterende kerstlichtjes alweer en in de dagen die naar dat feest van overdadigheid leiden horen we wederom de vele kerstliedjes voorbij komen op de radio. Nu is er een mooi, humoristisch en sfeervol Limburgs kerstalbum bijgekomen dat zeker zal opvallen tussen de standaard ‘Jingle Bells’ en ‘O Holy Nights’ en hopelijk ook gedraaid gaat worden op de verschillende stations.

Het album is gemaakt naar aanleiding van de succesvolle terugkerende theathershows, in Theater Landgraaf en de Limburgzaal van de Heerlense Schouwburg, van Paul van Loo & Ivo Rosbeek. Waar de heren jaarlijks een genereuze duit mee in het goede doelen zakje doen voor de weeskinderen in Kenia. Hier zingen Paul van Loo, Ivo Rosbeek, Paul Logister, Janneke Meessen, Linda Becker de luisteraars de kerstsfeer in terwijl ze muzikaal begeleid worden door De Lotgenoten bestaand uit Steve Jansen, Wouter Houben en Roger Gransier. Regiosterren dus, die in flink Limburgs dialect, met soms een Engelstalig vocaal uitstapje, nieuwe kerstverhalen en liedjes ten gehore brengen.

De lachspieren worden gekieteld met de grappige, en soms met donkere humor gevulde tracks. De eeuwige strijd met de kerstboomdecoraties in de zolderdozen wordt melig bezongen in “potje vet-achtige”-coupletten. In ‘Oh Wat Leuk’, verliest menig familielid zijn leven en in ‘Krismis Op ’t Tankstation’ wenst een pompbediende nooit meer een kerstdienst te hoeven draaien op het tankstation. Voor de koukleumen is er ook nog het tropische ‘Christmas Island’ dat lekker wegluistert als een mix van kinderen-voor-kinderen en Hawaïaanse surfpop.

Maar ook de emoties komen naar boven in het weemoedige ‘Dat Is Lang Gelei’. Waar bij het zien van een oude foto de jeugdherinneringen terug komen. Of de smeekbede aan een vader om niet te drinken met kerst in ‘Please Daddy’ waarvan de John Denver en The Decemberists versies nog bij ons in gedachte zijn gegrift. De cover van Leonard Cohen’s ‘If It Be Your Will’ wordt wonderschoon vertolkt in een duet tussen Linda Becker en Janneke Meessen.

Een van de oudste kerstnummers ‘Oh Holy Night’, hier gezongen door Janneke Meessen, kon natuurlijk niet vergeten worden. Maar waar haar duet met Linda Becker in ‘If It Be Your Will’ nog prachtig klonk, neemt ze hier te veel noten op haar zang. De lagere akkoorden klinken aangenaam en vol elan maar wanneer ze haar stem te ver oprekt naar de alt partijen wordt het pijnlijk om naar te luisteren. Maar dat soort noten kunnen we dan ook alleen toevertrouwen aan koorknaapjes en castraten.

Als verrassing is er een verborgen track in ‘Nujoarsdaag 2012’ waar na drieënhalve minuut Limburgs cabaretgebabbel te horen is tussen Raymond Clement en Roger Lataster. Hiermee geven de twee cabaretiers de luisteraar die niet naar de voorstelling is geweest toch een glimp van het optreden. De gehele gelsuidsdrager bestaat dan ook uit stemmige, leuke, emotionele en mooie liedjes, die passen bij deze tijd van het jaar. Een onmisbaar album voor de komende kerstdagen, zeker als je bent uitgekeken op de grijsgedraaide nummers van weleer.

aantal tracks: 12
speelduur: 50:33 minuten
site: http://www.paulvanloo.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s