Lilian Hak – ‘Lust Guns & Dust’

lilian hak
stijl:
crossover/western/samplepop/electro
wat: cd
label/eigen beheer: SirenMusic

Toen de Utrechtse Lilian Hak in 2010 een duik in het diepe nam met haar concept album ‘Old Powder, New Guns’ wisten we niet wat we moesten verwachten. Maar waren toen, net als de rest van de muzikale pers, zeer aangenaam verrast. Iets wat deze eigenzinnige dame met haar filmische vervolg weer weet te bewerkstelligen.

Was het vorige album nog een ode aan de jaren ’50 film-noir Hollywood soundtracks nu werpt Hak een lasso om de gitaarhalzen van de spaghettiwesterns, bekend geworden door regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone. Maar allemaal ondergedompeld in haar eigen unieke sfeer en stijl. Ditmaal dook ze tijdens het schrijfproces met haar verzameling dvd’s niet onder in een torenflat in Bangkok maar was Berlijn het creatieve nest waar de elf songs vorm kregen.

De piano die centraal stond op ‘Old Powder, New Guns’ is hier ingeruild voor de gitaar, eigenlijk door meerdere gitaren. Het veelvuldige snaarwerk wordt uigeoefend op zowel akoestische- als slide gitaren. Ook een Amerikaanse Gretsch en de stalen resonator van de dobro zijn ingezet om die kenmerkende western sound te vertolken. Genoeg te smullen dus voor gitaarliefhebbers. Hak werkt op deze nieuwe geluidsdrager ook samen met een aantal gast artiesten zo is er de mondharp van Fay Lovsky, zijn er vocalen van Maurits Westerik (Gem), Odilo Girod (Chop Wood, ex-Coparck) en Paul van Kessel (Young Sinatras) en dan zijn er ook nog eens de twee duetten met de Vlaamse singer/songwriter Piet Goddaer beter bekend als Ozark Henry.

‘Lust Guns & Dust’ opent met het sterke ‘Seven Miles’ waar de opzwepende gitaarintro je zo het wilde westen van de films uit de jaren zestig en zeventig intrekt. Een dolende cowboy op zijn paard, een ratelende ratelslang, en een zo goed als verlaten stad in het prairielandschap waar de schurk op de held wacht. Muzikale verkoeling van de zinderende hitte uit het voorgaande nummer wordt gevonden in het tragere ‘You Kept Me Waiting’. Waar Fay Lovsky de mondharp bespeelt als een echte cowboy en deze aanvult met de trillingen van de theramin. Lilian Hak weet zelfs als de wachtende, achtergelaten vrouw een powerhouse stemgeluid neer te zetten. Deze dame heeft lang genoeg gewacht en is daar totaal klaar mee.

Het eerste duet met Ozark is ‘This Place Is Burning’ waaraan hij ook meeschreef. De samples en loops, op deze release maar minimaal gebruikt, worden hier weer ingezet. Waardoor de nadruk naast de verfijnde melancholische vocalen meer op de baslijn ligt. Het in twee stukken gebroken ‘Happy Land’ en ‘Happy Land Finale’, dat de cd afsluit, duren beide nog geen twee minuten maar zitten volgestouwd met een hoop sfeer. Country blues-achtig, maar vrolijk, swingenend en bezield. Het geheel wordt een stuk psychedelischer en gruiziger met ‘Big Talk (For A Little Gun)’ dat wel wat weg heeft van de Pulp Fiction track ‘Misirlou’ van Dick Dale.

Het tweede duet met Ozark Henry is ‘Hold On The Fire’ waar de Vlaming ook duidelijk zijn muzikale stijl heeft verweven met die van Hak. Beide songs zijn een stuk donkerder en melancholischer dan de rest van het album. Maar dat geeft een mooie balans. Maar ook op eigen houtje weet Hak de duisternis in haar songs toe te laten zoals in ‘Dish The Dirt’, maar ze doet dit een stuk verleidelijker dan in de duetten.

Wij zijn erg benieuwd met welk filmthema deze eigenzinnige dame gaat komen voor haar derde conceptalbum, maar de twee die we nu in de cd-kast hebben staan zullen ons voorlopig nog niet gaan vervelen. We schreven het al in de recensie voor ‘Old Powder, New Guns’: “Een album stampvol gevuld met sfeer en een dame met een zeer imposante stem”. En die mening hebben we na het horen van ‘Lust Guns & Dust’ nog steeds. Daarnaast draagt het artwork van de cd perfect bij aan de western sfeer. Prachtige foto’s van Hak als een snelschietende, sexy cowgirl.

aantal tracks: 11
speelduur: 41:43 minuten
site: http://lilianhak.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s