Jula Aimée – ‘We Were Here’

jula aimee
stijl:
jazz/pop/indie
wat: cd
label/eigen beheer: Musiqmama Records

De naam Jula Aimée klonk ons niet direct bekend in de oren. Maar deze 29-jarige dame heeft toch aardig wat noten op haar zang. Noten die ze niet enkel heeft geleerd aan de conservatoria van Amsterdam, Kopenhagen en New York, want Jula is een kind van deze tijd en legt daarom haar oor te luister in de globale muziekcollectie met muzikale voorbeelden als Björk, Tori Amos, Ella Fitzgerald en Billie Holiday. Dus ondanks dat ze afgestudeerd is in het genre jazz doet ze juist inspiratie op door die veelzijdige luisterinvloeden in andere stijlen om haar liedjes stukken veelzijdiger te maken.

Tijdens haar studie wist ze in 2010, met het door haar opgezette project “Jula ook!”, de Dordtse Jazz Prijs te winnen. De band werd in 2011 omgedoopt naar Jula Aimée & band en met deze bezetting bracht ze later dat jaar haar eerste album ‘Let Go’ uit met daarop twee covers van Björk en Tori Amos. Een cd waar ze een aardige fanschare mee heeft veroverd want voor haar tweede album ‘We Were Here’ wist ze met deze trouwe fans binnen 50 dagen de financiering van € 7000,- rond te krijgen door middel van crowdfunding.

Met albumopener en eerste single ‘Northern Flight’ wordt er gelijk een duikvlucht genomen in het onbekende. De door Jula geschreven tekst gaat namelijk over het gevoel wat je hebt aan het begin van een nieuwe fase in je leven. Je weet dat er iets staat te gebeuren, maar je weet nog niet precies wat, of het goed is voor je, welke kant het op gaat. Maar ook met de muzikale compositie, waarin Theo Balbig’s contrabas een belangrijke rol speelt, weet Jula het geheel een warm spanningsveld te geven. Na de uptempo en speelse opener verloopt het in ‘Soft As The Wind’ een stuk rustiger. Bezield en jazzy bezingt Jula een relatie waarvan je heel graag wil dat het werkt. Maar waarvan je weet dat het eigenlijk niet werkt, en waar je toch mee door gaat totdat je eindelijk besluit om verder te gaan met je eigen leven. Dit alles wordt prachtig uitgelicht met de piano solo van Koen Schalkwijk.

Gruizig wordt het in ‘Girl’ waarbij de invloeden van Björk en Tori Amos naar voren komen in de gebroken, schelle vorm van de zang. Dat nog eens wordt benadrukt door de even scherpe en krasse gitaarlijnen. Daarbij soms de luisteraar tegen de haren in strijkend. Maar een vorm die prima past bij de songtekst. Iets wat ook wordt doorgezet in het helder klinkende ‘Sunshine Child’, al weet Jula hier haar koele frisse stemgeluid wel meer te laten profileren in de combinatie met het pianowerk van Koen. Duister en somber begint ‘And So The Cookie Crumbles’ maar nadat de gitaren en piano zich om de zang wikkelen wordt het geheel een stuk minder bedompt en met deze song wordt ook de gebroken zangstijl even gelaten voor wat het is.

Gitarist Gijs Batelaan opent het duet in ‘From The Start’ met zachte begeleiding op glockenspiel. Met drums en piano verweven Gijs en Jula hun stemmen in een zeer aangename en lieve track. Funky jazz krijgen we dan te horen in ‘Hollow Heart’ met noemenswaardige bijdrage van bassist Theo Balbig en de groovy solo van gitarist Gijs Batelaan. Super subtiel wordt de Björk song ‘Joga’ in een verfijnde versie gespeeld. De interpretatie die Jula geeft aan het nummer is er een om echt van te genieten. De piano van Koen wordt ingezet in plaats van de strijkpartij uit het origineel en Jula’s lichtere en zuivere stemgeluid weet van de anders gebroken zangpartij van Björk een bijna dromerig geheel te maken.

Samen met afsluiter en titeltrack ‘We Were Here’ laat Jula zeker een indruk achter bij de luisteraars. Gevuld met persoonlijke zelfgeschreven teksten en composities en een klein beetje Björk weet ze met haar krachtige en heldere stem ook bij ons haar naam in het geheugen te griffen.

aantal tracks: 9
speelduur: 36:00 minuten
site: http://jula-aimee.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s