Nynke Laverman – ‘Alter’

nynke
stijl:
fado/wereldmuziek
wat: cd
label/eigen beheer: Crammed Discs

De Friese zangeres Nynke Laverman maakte al enige succesvolle muzikale uitstapjes met haar vorige albums. Haar eigenzinnige combinatie van Portugese fado’s en Argentijnse flamenco met haar eigen Friese taal op de releases ‘Sielesalt’ en ‘De Maisfrou’ deden het goed bij het publiek. Waarna ze ook nog eens een maand lang rondreisde over de steppes met een Mongools gezin ter schrijfinspiratie voor haar album ‘Nomade’. Haar typische stijlmix is zeker gewild en verdienstelijk want zo trad zij al meerdere keren voor de majesteit op, sleepte ze een gouden plaat en een Edison binnen en wordt haar nieuwe cd ‘Alter’ nu zelfs uitgebracht in 36 andere landen.

Een infusie van warmte in de normaal zo kil klinkende Friese taal wordt op ‘Alter’ wederom bereikt door de inbreng van zuidelijke instrumenten als de marimba, bouzouki en de Spaanse gitaar. Welke door de toonaangevende producer en muzikant Javier Limón ter hand werden genomen tijdens de opnames in Madrid. Dit in combinatie met Nynke’s onmiskenbare stem en het oude geluid van de ‘Noardske Balke’ zorgt voor een hunkering die ontbrandt bij het beluisteren.

Een speciale noot wordt geraakt met ‘Eftereach’ (Achteraf), waar de onlangs overleden Friese dichter Tsjêbbe Hettinga nog terug te horen is naast Nynke, wanneer hij zijn gedicht voordraagt omgeven door het tot de zielsprekende flamenco arrangement. Doordringend flamenco handgeklap, warme Spaanse gitaaraanslagen en dreigende paukenslagen drijven het nummer voort.

Voor bijna alle nummers klom Nynke zelf in de pen, alleen albumopener ‘Foarjiersfers’ (het Lentegedicht van Rutger Kopland), en de coverversie van ‘De Brulloft’ (De Bruiloft) zijn niet van haar hand. Maar met haar unieke interpretatie van beide weet ze de twee moeiteloos te laten versmelten met de andere negen songs. De luisteraar wordt verder onthaald met odes aan de lente in het frisse ‘Dûns Fan De Siedden’, de liefde in de ballade ‘Balts’, het leven en de gevoelens bij de Friese landschappen in ‘Nei Hûs’.

aantal tracks: 11
speelduur: 47:09 minuten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s