Habiba – ‘Take Flight’

habiba
stijl:
singer-songwriter/pop/folk
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

De Amsterdamse Habiba beroerde de snaren van de harp al op vroege leeftijd. Ze zag en hoorde haar moeder namelijk spelen op de door haar vader gemaakte harp. Niet veel later besloot ze om zelf ook dit elegante instrument te leren bespelen. Maar de stoffige en strakke klassieke stukken die ze leerde spelen aan de Jong Talent afdeling van het Amsterdams Conservatorium en de vakopleiding harp waren niet het soort muziek dat zij zelf wilde spelen. Spelend met door haar zelf geschreven melodieën en teksten besloot ze dan ook om een eigen draai te geven aan de inzet van de harp in hedendaagse muziek. Met als resultaat haar debuutalbum ‘Take Flight’.

De cd is gevuld met lichtvoetige en dromerige liedjes waarbij de verschillende harpen, de Keltische- en de pedaalharp, op een speelse manier de verschillende genres als pop, jazz, blues en folk combineren. Daardoor ontstaat er een intiem en origineel album dat veel nieuwe releases met gemak naar de kroon steekt. Met de keuze voor de toch wel in het oorspringende instrument en haar eigen stijlinvulling heeft ze dan ook een niche in de markt gevonden. Want wanneer je eenmaal nummers als ‘Does It Mean Anything At All’ en het speels en vrolijke ‘Raining In My Car’ gehoord hebt, weet je gelijk dat is Habiba.

De intrigerende sound is vooral een combinatie van haar frisse stemgeluid en de soms dromerige en warme harpsnaren. Die zowel betoverend licht en bedwelmend kunnen klinken. Voorbeelden hiervan zijn ‘Intimate Scenes’ en het Björk-achtig ‘Will You Write Me’. Maar ook blue-grass komt voorbij in ‘Sweet Talk’ het snaargepluk van de harp wordt hier ingezet op de plek van de traditionele banjo en krijgt zijn “genre-bijval” door gerasp op het wasbord van Martin de Ruiter, de mandoline van Thomas Olivier en de contrabas van Sander Huiberts. De contrabas zet duidelijk de toon voor het jazzy ‘Lost Boy’ en wanneer de pedaalharp eenmaal invalt klinkt het dan ook even vreemd in de oren. Totdat we de track als een jamsessie á la Nina Simone gaan zien. Dan vallen de stukjes allemaal op hun plek.

Haar vingers creëerden overigens niet alleen de popliedjes maar ook het artwork van de cd en haar website hield ze in eigen hand. Duidelijk een dame dus die niet verlegen zit om talent en creativiteit.

aantal tracks: 12
speelduur: 41:20 minuten
site: http://www.habidasworld.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s