No Blues – ‘Kind Of No Blues’

no blues - kind of no blues
stijl:
arabicana/folk/blues/world
wat: dubbelcd
label/eigen beheer: Productiehuis ON / Continental Record Services

NO blues dat tien jaar geleden begon als een klein eenmalig project is dat stadium al enkele cd’s geleden gepasseerd. Ze zijn met deze release aanbeland bij het vijfde studioalbum en hun eerste live-album samengebundeld onder de titel ‘Kind Of No Blues’. De briljante mix van east meets west die de groep produceert, zorgde voor een revolutie in muziekland wat ook filmakers niet ontging. Niet vreemd dus dat er een nummer van deze nieuwe cd gebruikt werd in de documentaire van Paul Rosenmöller over de Arabische revolutie.

Het vuur van revolutie, passie en vernieuwing brandt ook in de harten van deze muzikanten. Iets wat te horen is op het studioalbum. Naast de vertrouwde arabicana worden nu de grenzen opgezocht door modern klassiek en spoken word toe te voegen in samenwerking met geweldige (inter)nationale gastartiesten zoals de Amerikaanse mondharmonicaspeler Bill Barrett, R&B legende Andre Williams, de Nederlandse schrijfster Vrouwkje Tuinman en de Irakese dichter Rodaan Al Galidi.

“Nu voor totaal iets anders”, zal de gedachte geweest zijn achter albumopener ‘Ada’s Night Trip’. De synthesizer van Ankie Keultjes zorgt voor een jaren tachtig elektro-flashback, maar wanneer Martijn Sohier’s trombone invalt wordt het stuk jazzier. Ook brekend met de norm zijn de spoken word-tracks ‘Jij Mooi / For Evelien’ met schrijfster Vrouwkje Tuinman en het gedicht ‘Balancing Cobra’ door Irakees Rodaan Al Galidi. De bijdragen van de gastartiesten zorgen voor nog meer sfeer, zoals de doorleefde stem van R&B godfather Andre Williams in ‘Waterpipe’ , de slijpende bluestonen van saxofonist Jos Beeren in ‘Habibi Blues’ en Bill Barrett’s opzwepende mondharmonicaspel in ‘Nafura’ .

Naast de twaalf nieuwe nummers is het ook genieten van het oude werk op het live-album waar je net dat vleugje meer passie en plezier naar voren hoort komen in de vrijere solo’s en harmonieën. Het materiaal is een gouden greep uit de vier vorige producties waarbij de ritmes gemakkelijk vloeien tussen die van het Oosten en het Westen. Zo is de countrysfeer vertegenwoordigd in ‘Wayack’ waarbij vooral de heerlijke tweetalige samenzang opvalt, wordt er in gypsystijl losgegaan bij het opzwepende ‘Longa No Blues’ en horen we gitaarsliding blues die overgaat in het passievolle snaarwerk van de U’d in ‘Black Cadillac’.

No Blues was al geen eendagsvlieg, maar met deze nieuw ingeslagen weg kunnen we in de toekomst nog veel méér moois verwachten. Voor de fans: een aantal songs zijn gratis te downloaden op de site van No Blues.

aantal tracks: 13 en 12
speelduur: 59:48 en 44:14 minuten
site: http://www.noblues.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s