Rik van den Bosch & The Dandies – ‘Rik van den Bosch & The Dandies’

rik van den bosch

stijl: singer-songwriter/folk/blues
wat: cd
label/eigen beheer: Artfull Sounds

Het is al weer even geleden dat we in Nederland hoorden van Rik van den Bosch. De man die in 2005 net naast de eerste plek in de finale van de Grote Prijs van Nederland greep door Roos Rebergen (Roosbeef), maar drie jaar later samen met haar zong op zijn album ‘Coffee, Cigarettes and Beer’.

Voor zijn debuutalbum reisde hij nog van New Orléans naar New York met zijn fiets en tent en deed daar de nodige inspiratie op in de country-, folk-, blues- en americana-genres. Inmiddels is de reislustige Amsterdammer twee jaar woonachtig in Barcelona en zijn ook die invloeden terug te horen op zijn nieuwste cd ‘Rik van den Bosch & The Dandies’. Samen met Spaanse folkmuziekvrienden ‘The Dandies’; Román Gil op gitaar, Alberto Pérez op zijn contrabas en drummer Luis Bestard, maakte Rik al de ep ‘Sea Side Mountain Side’ en nu volgt dit album.

Gedurende onze luisterreis krijgen we folk, blues en rock voorgeschoteld met een vleugje latin er over gesprenkeld. Opener ‘Veracruz’ met Spaanse gitaar en percussie is melodisch een kruising tussen opzwepende Ierse folk en warme flamenco. Ook de wonderlijke folkballad ‘Three Times A Lady’ wordt ingekleurd met die Spaanse invloeden.

Ondanks al die warmte is de melancholie nooit ver weg en wanneer Mia Salazar meezingt in ’40 Ounce & A Bothered Mind’ tekent Rik’s stem net wat rauwer af tegen de begeleiding. De Mississippi blues is ook nog niet vergeten, zo tovert Rik zijn mondharmonica tevoorschijn in de swingende bluestrack ‘One Morning’ en horen we geweldige bluegrass in ‘Mermaid’ . Countryfolk met een drijvende gitaarlijn á la Johnny Cash is wat de klok slaat in de sneer naar nepvrienden in ‘Myspace’ , en met ‘Pack Your Bags’ duikt Rik met zo’n passie de oude rock ’n roll-doos in dat we denken te luisteren naar het vroegere Rolling Stones-werk.

Weer een zeer gevarieerde release van deze Amsterdamse expat, zeker als we de instrumentale afsluiter ‘Stagioni’ horen. Met het akoestische gitaarspel van Rik van den Bosch na-echoënd in onze oren zwijmelen we weg.

aantal tracks: 11
speelduur: 33:36 minuten
site: https://www.facebook.com/vandenboschrik

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s