Lavalu – ‘Fighting Wildfires’

lavalu
stijl:
pop
wat: cd
label/eigen beheer: Mandibulate Records

Een dubbele bevalling voor Lavalu, de Amerikaans Arnhemse singer-songwriter Marielle Woltring. Eerst was er haar prachtige dochtertje en daarnaast was er de cd ‘Fighting Wildfires’ die het levenslicht zag dit jaar. Beide prestaties geweldig en vol van emoties. De release van haar tweede plaat, die al een tijdje op haar computer stond, had toch iets meer voeten in de aarde door de komst van haar dochtertje. Tijd en geld waren even in mindere mate voorradig. Maar het vuur werd gelukkig aangewakkerd door haar fans, waaronder Lilian Hak, die via de crowdfundingsite “voordekunst” ervoor zorgden dat het tweede album toch nog op digitale schijfjes gebrand kon worden. Omdat deze mooie prestatie niet zonder bedankje kan, volgen er intieme huiskamerconcerten bij verscheidene fans en vrienden, die financieel bijdroegen, thuis.

Het eerste wat ons opvalt is dat Lavalu een genre switch heeft gemaakt op deze nieuwe release. Waar drie jaar geleden ‘Hope Or Liquid Courage’ nog gevuld was met een mix tussen pop en jazz gevoed door haar muzikale opleiding en van haar voormalige bandleden horen we nu oprechte popmuziek met een kleine twist. De twist is voornamelijk de intensiteit, Lavalu stortte haar hele hart en ziel, de strijd die ze dagelijks met zichzelf voert, in deze opnames.

De nieuwe groep mensen, ditmaal uit de popscene, waarmee ze zich heeft omringd heeft haar pure sound alleen maar versterkt. De helpende handjes kwamen uit bands als Kyteman Orchestra, C-Mon & Kypski, Lefties Soul Connection, maar drummer en producer Stefan Kruger (Zuco 103) en zanger Daniel James’ (Efterklang) wiens warme stem terug te horen is op twee nummers waren ook van de partij.

Het album begint krachtig met ‘Insomnia’ dat zeker geen kans om hierbij in slaap te vallen levert. Krachtige drumpartijen van Bram Hakkens en even zo sterke aanzetten op de pianotoetsen door Lavalu donderen door ons hoofd. Een arrangement dat intrigeert door de intensiteit en zo door de radio dj’s kan worden opgepikt. Het Filharmonisch orkest van Praag leverde de mooie strijkersarrangementen die in ‘Last Bridge’ te horen zijn. Daarbij vormt de vocale bijval van Daniel James, Miriam Moczko, en Peter Lada samen met Lavalu een echte powerhouse aan stemmen. Een bijzondere popsong vol van ontdekkingen in zijn eigenzinnigheid.

Invloeden van muzikale heldinnen als Tori Amos, Fiona Apple en Heather Nova zijn terug te horen op de prachtige ballade en titeltrack ‘Fighting Wildfires’ Met zijn doordachte teksten, goede melodie en prikkelende en gelaagde arrangementen. De dansschoenen kunnen vervolgens gepakt worden bij de voornamelijk door piano/synths gedreven uptempo songs ‘Rock This Town’ en ‘Break Up’ die sterk afsteken bij het voorgaande.

Tegen het eind van deze geluidsdrager wordt weer de rust en de diepgang van de liefde opgezocht in de ballade ‘Angel’, en breekt de zon ook nog door in afsluiter ‘Hey, The Sun’s Here’. Hoe kan je album beter afsluiten dan met een lekkere track om vrolijk mee te zingen. ‘Fighting Wildfires’ voelt als een kleine tweestrijd van geest die uiteindelijk wel beslecht wordt in het voordeel van de luisteraar.

aantal tracks: 11
speelduur: 47:26 minuten
site: http://www.lavalu.nl/nl/home

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s