Beans & Fatback – ‘With Skin Attached’

beans and fatback
stijl:
rock/blues/soul
wat: cd/lp
label/eigen beheer: Excelsior Recordings

Na de laatste muzikale dinergast de deur gewezen te hebben en de potten en pannen opgeruimd te hebben zijn zanger, gitarist Onno Smit en leadgitarist Paul Willemsen ditmaal geheel zelf aan de slag gegaan met het schrijven en opnemen van de nieuwe nummers. Het album is live opgenomen in de analoge Electric Monkey studio. Met lekker veel galm, meer bas, veel natuurlijke oversturing én geheel in mono.

Een schare aan invloeden is terug te horen op deze nieuwe release, zowel de oude garde, Howlin’ Wolf, Earl King en Link Wray, als de nieuwe lichting Jack White en Dan Auerbach hebben bij de heren de inspiratie geprikkeld. Het vuur is hoger gestookt voor ‘With Skin Attached’. Met als resultaat een nog vuiger, rauwer en intenser geluid dat nog steeds de pan uit spettert.

Gelijk al bij albumopener ‘Beggin” giert de jankende en smekende gitaar om onze oren, aangevuld met strak drum- en toetsen werk. Net als Oliver Twist bedelen wij graag voor een tweede portie van deze straffe song. Ook de al in december uitgebrachte single ‘Use Me’ roept op tot meer luisterbeurten door overeenkomstige Lenny Kravitz klanken, en de sterk aanwezige bas en bombastische zang.

Bijna het gehele spectrum tussen rhythm & blues en de hedendaagse afstammelingen daarvan wordt gespeeld op deze geluidsdrager. Zo zijn er de soulsongs ‘Come And Get It’, ‘What’s A Man To Do’, ‘Deep Shadows’, het poppy ‘Old Days New’ met zijn pakkende refrein “Make the old days new”, en het Johnny Cash-achtige country duet ‘Same Old Thing’

Maar het is in de blues van ‘Devil’s Son Blues’, waar de gitaar ook zijn verhaal kan vertellen naast de vette songteksten van Onno, en de kippenvel creërende gospel ‘Precious Jewel’ waar de band zich het best weet te profileren. Ondanks dat er inspiratie is opgedaan bij rhythm & blues, de voorloper van soul, rock ’n roll en popmuziek, is het album geen tijdreis naar het verleden geworden. De eigen spin die aan het genre is gegeven zorgt ervoor dat de songs duidelijk ook in deze tijd hun plek kunnen en moeten opeisen.

Beans & Fatback is geen opgewarmde hap en ze doen ook niet meer mee voor spek en bonen. Met deze tweede plaat hebben ze wel degelijk het kookproject van zich afgeschud en zich omgevormd als solide band. De komende festivalperiode zullen de tracks dan ook alleen door het duo met de eigen live-band ten gehore gebracht gaan worden. Tim Knol en de anderen muzikanten uit de samenwerking ‘Finger Licking Good’ zullen ditmaal niet aanschuiven.

aantal tracks: 11
speelduur: 32:48 minuten
site: http://www.beansandfatback.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s