Death Race 2000

Death Race 2000
soort:xc2 Actie, Avontuur, SciFi
jaar: 1975
movierating (1-5): 3

Movdeathrace2000Na het zien van de onlangs verschenen, en de hier eerder gerecenseerde, gewelddadige racefilm ‘Death Race’, kregen wij enorme zin om zijn veel minder politiek correcte, cult voorganger uit 1975 uit de oude doos te halen en deze weer eens te gaan bekijken. In deze film worden de rollen van Frankenstein en Machine Gun Joe vertolkt door David Carradine (zijn stem word ook gebruikt als die van een eerder omgekomen Frankenstein in de nieuwe ‘Death Race’ film) en de toen nog wat onbekende Sylvester Stallone.

Als we dan zeggen minder politiek correct dan kun je daar ook zeker van zijn, want in de oude versie worden er namelijk geen criminelen aan flarden gereden op een zwaar beveiligde locatie. Nee, hier word er gewoon over de wegen, straten en zandvlaktes van de Verenigde Provincies van Amerika gescheurd in een transcontinentale race. Met als doel als eerste over de eindstreep te komen terwijl er ook zoveel mogelijk punten gescoord moeten worden door middel van het doodrijden van iedereen die zich maar buiten begeeft.

Zo zijn vrouwen altijd tien punten meer waard dan mannen in elke leeftijdscategorie, tieners zijn veertig punten, kinderen onder de twaalf zijn zeventig punten waard; maar de ouderen boven de vijfenzeventig verhogen de score nog het meest met honderd punten.
Dit geeft een hoop mogelijkheden voor zwarte humor. Frankenstein neemt het bijvoorbeeld niet zo nauw met de puntentelling; wanneer bijvoorbeeld op euthanasiedag de oudjes op de oprit van het ziekenhuis worden geparkeerd gaat hij niet voor de makkelijke punten maar rijd hij liever de zusters en broeders dood die, de oudjes hebben buiten gezet.

De race is ontstaan uit het nieuwe Amerikaanse stelsel, welke zijn voor- en tegenstanders heeft. Aan de ene kant zijn er de horde fans van dit gruwelijke spektakel, zelfs zo fanatiek dat ze zich op offeren als punten voor zijn of haar favoriete chauffeur. Aan de andere kant zijn er de rebellen die koste wat het kost de race willen stoppen; met daarbij de nodige aanslagen op de racers.

Er werden in die tijd ook zeker de nodige -isme’s niet geschuwd zoals het fascisme, vertegenwoordigd in de Nazi auto compleet met hakenkruis en blond harige blauwogige chauffeuse en haar saluerende aanhangers. Maar ook het seksisme, de vrouwelijk bijrijders zijn niets meer dan eye-candy en ook het bloot werd zeker niet geschuwd, als we naar de massage scene kijken halverwege de film. Tegenwoordig zou dat niet zo gauw meer gebeuren omdat de meeste acteurs en actrices nu alleen uit de kleren gaan als het functioneel bloot voor de film nodig is.

Het is dus ook een goed idee om deze versie eens te gaan bekijken al is het alleen maar om vermakelijk te lachen bij iedere aanrijding.

Advertenties
door evenwolvesdream Geplaatst in Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s