WALL-E

WALL-E
soort:xc2 Avontuur, SciFi, Animatie
jaar: 2008
movierating (1-5): 4

MovwalleHadden we vorig jaar met ‘I Am Legend’ de laatste mens op aarde krijgen we nu met WALL-E, de laatste robot op aarde. Het lijkt of de bioscoop bezoeker steeds vaker van dit soort donkere toekomstbeelden krijgt voorgeschoteld, maar dat ligt volgens ons aan de huidige wereld situatie. Gelukkig zijn de mensen bij Disney en Pixar wat minder doem denkend want deze film heeft een rooskleurig einde.

De aarde is vervuild geraakt doordat de mega coxf6peratie BNL (Buy ‘N Large) massaal niet-recyclebare producten aan iedereen op aarde verkocht. Pixars manier om de jeugd, maar zeker ook de volwassenen, met de neus op de feiten te drukken. Het werd zo erg dat BNL besloot iedereen te evacueren en grote ploegen WALL-E’s de aarde op te laten ruimen terwijl de mensheid een 5 jarige ruimte cruise zou maken.

Nu geen 5, maar 700 jaar later, is WALL-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) de kleine mobiele afval pers, die wel iets van de schattigheid van Johnny-5 uit de film Short Circuit weg heeft, de enige nog werkende opruim robot op een zwaar vervuilde aarde. Dit heeft er voor gezorgd dat hij zelfbewustzijn en gevoel heeft ontwikkeld, hij houdt er zelfs een huisdier op na, het enige levende wezen dat nog op aarde kan bestaan, een kakkerlak. WALL-E spoort naast zijn werk ook naar dingen om te verzamelen zoals oude films, aanstekers, en Rubiks puzzels maar ook reserve onderdelen voor zichzelf en Twinky’s voor zijn huisdier om te eten.

Hij komt wonder boven wonder ook ergens een, net opkomend, plantje tegen dat hij teder met kluit uit de grond haalt en mee neemt naar zijn huis. Zo gaat hij zijn dagelijkse gang totdat er op een dag een voertuig land waar een bijna IPOD-achtige robot uitkomt die alles begint te scannen. WALL-E is op slag smoorverliefd, maar het gevoel is niet gelijk wederzijds, zodra ze merkt dat ze bespioneerd word schiet ze er namelijk flink op los.

Gelukkig trekt ze bij en na een schattige uitwisseling van namen ze het trouwens EVE (Extraterrestrial Vegetation Evaluator) trekken ze samen op en laat WALL-E al zijn spulletjes zien. En hier begint het avontuur pas want zodra EVE het plantje ziet, sluit ze het en zichzelf op en begint een signaal te versturen. Na enige tijd verschijnt het ruimteschip weer en neemt haar mee, maar WALL-E laat het daar niet bij zitten en reist als verstekeling mee de ruimte in. We zien dan dat niet alleen de aarde een puinhoop is maar ook de ruimte en de maan die bezaaid zijn met satellieten en restanten van ruimtemissies.

De bestemming is de Axiom, het ruimtecruiseschip waar de mensheid mee vertrok, waar EVE verslag moet uitbrengen van wat ze gevonden heeft. Eenmaal daar aangekomen komen we te weten wat er met de mensheid gebeurd is. Iedereen is mega lui geworden, en hebben door het lange ruimte verblijf ook botmassa verloren, ze lopen zelfs niet meer maar hebben hoverpads om op te zitten. Hierdoor is iedereen mega dik geworden, en de mens is niet slimmer geworden want er wordt nu word zelfs van baby af aan erin gestampt om te consumeren.

De rest van het verhaal laten we nog even onbeschreven, want wij weten zeker dat iedereen dit voor zich zelf wil gaan ontdekken. Maar dat het een avontuur van formaat isxc2 dat is zeker. Pixar weet overigens dat ze niet alleen de kleintjes moeten vermaken maar ook de volwassen kijker weten te boeien.Voor hen zitten er leuke grapjes en verwijzingen in naar 2001: A Space Odyssey. Voornamelijk in het gebruik van de soundtrack uit die film, maar daarnaast heeft WALL-E zelf ook meesterlijke soundtrack en die op een geweldige manier word gebruikt er is namelijk bijna geen dialoog in de film, tja robots praten nou eenmaal niet echt veel. De muziek vult die leegtes perfect op en brengt ook een diepgang aan het verhaal.

En om nog even op het thema van 2001: A Space Odyssey door te gaan, de slechterik in WALL-E word gespeeld door Auto, de autopiloot, die opgezadeld is met de opdracht de mensheid nooit meer naar de aarde terug te laten gaan. Hij heeft zelfs een rood oog-achtige sensor zoals dat de HAL computer had.

Advertenties
door evenwolvesdream Geplaatst in Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s