The Polyphonic Spree – 'The Fragile Army'

The Polyphonic Spree – ‘The Fragile Army’
soort:xc2 popkoor
cd/dvd: cd+dvd
jaar: 2007
label: TVT Records
tracks: 12

Cd_the_polyphonic_spree_the_fragileDe Polyphonic Spree hebben de commune verlaten en in zijn plaats treed nu een liefdes leger aan, gekleed in zwarte leger outfits die enkel en alleen versierd zijn met een rood kruis, een wit hart, een naambutton en een patch met de Nederlandse driekleur en daaronder de tekst ‘The Fragile Army’. Ja, er heeft een verandering plaats gevonden bij The Polyphonic Spree en dit geldt niet alleen voor de kostuums van de bandleden maar ook voor de muziek.

Waar de voorgaande twee cd’s wat zweveriger waren lijkt het dat op dit album de touwtjes wat strakker zijn aangetrokken en ze nu iets meer down to earth zijn. Het is nog steeds wel de vrolijke en uitbundige sound die we van The Polyphonic Spree kennen, ze schuiven nu alleen wat meer de pop en rock richting op. Hun muziek ondergaat een constante groei en dat zorgt ervoor dat het zeker interessant is om deze band te blijven volgen.

Die groei is goed te merken want naast het alle instrumenten die ze normaal al gebruiken, en zelfs enkele nieuwe toevoegingen, word er door de band nu ook wat meer gespeeld met soundeffects zoals een tikkende typemachine in het nummer ‘The Fragile Army’ en het marcheren in ‘Younger, Yesterday’

Wij blijven het ook een interessant fenomeen vinden hoe de nummers, van de nu 3 uitgebrachte albums, als een opvolgend iets gezien moeten worden. Ergens in ons achterhoofd zijn we dan ook wel erg benieuwd of dit uiteindelijk naar iets toe zal leiden. Maar op dat antwoord zullen we waarschijnlijk nog even moeten wachten, en in de tussentijd genieten we alvast van section 21 tot en met 32.

Het eerste nummer ‘Section 21 – Together We’re Heavy’ is eigenlijk een kort aansluitend bruggetje van het laatste nummer, van de vorige cd met dezelfde titel. Met ‘Section 26 – We Crawl’ geven ze ons wederom een nummer waar hoop en eenheid word bezongen. Als de gehele mensheid moeten we het toch samen doen, t’s een lange weg die we bekruipen en met elkaar gaat het toch een stuk beter. Wij voelden na het horen van dit nummer ons gelijk een stuk meer betrokken met de wereld.

En dan is er nogxc2 ‘Section 28 -Guaranteed Nightlite’, waar we toch wel een beetje een musical gevoel bij kregen. We begonnen nog net niet spontaan ‘Tomorrow’ te zingen, maar we zouden niet verbaasd staan als er een rood harig meisje dit nummer onstage zou leiden. Totaal niets mis mee eigenlijk, het was wel grappig om even een dergelijk gevoel van jeugdsentiment te hebben bij een nieuw nummer.

Een ander goed voorbeeld van de muzikale groei is: ‘Section 32 – The Championship’ dit nummer laat wel degelijk merken dat de band muzikaal blijft experimenteren. Het is een te gek uitgevoerd rocknummer, zeker voor zo’n grote groep.

Al met al is dit weer een cd die ons na het luisteren ervan vrolijk en vooral glimlachend achterlaat. En iets anders verwachten we eigenlijk ook niet van The Polyphonic Spree.

Voor diegene onder ons die van documentaires houden is er ook een speciale editie uitgebracht. Naast de cd zit er een dvd bij waar een 51 minuten durende docu-film opstaat die laat zien hoe het album tot stand kwam, en daarnaast vinden we ook nog een unieke videoclip van het nummer ‘The Fragile Army’ die in zijn geheel bestaat uit 2341 foto’s maar het gevoel geeft of er gefilmd is. Om het helemaal af te maken zit er ook nog een opstrijkbare patch bij, dus wil je aansluiten bij dit leger dan hoef je alleen maar aan de slag te gaan met een strijkijzer.

Advertenties
door evenwolvesdream Geplaatst in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s