Amadou and Mariam – 'Dimanche xc3¡ Bamako (Sunday in Bamako)'

Amadou and Mariam – ‘Dimanche xc3¡ Bamako (Sunday in Bamako)’
soort: African Blues, Jazz, Rock
cd/dvd:xc2 CD
jaar: 2005
label: Nonesuch Records
tracks: 15

Amadoumariamdimancheabamakodisc828Het duo Amadou en Mariam staat ook wel bekend als het blinde stel uit Mali, ze zijn mekaar namelijk tegen gekomen in Malixe2x80x99s instituut voor de blinden. Met allebei een grote interesse in muziek, waren ze er samen snel uit om zowel te trouwen als een band te beginnen.

Het album xe2x80x98Dimanche xc3 Bamakoxe2x80x99 (Zondagxc2 in Bamako) is gemaakt samen met Manu Chao, die het ook produceerde, wat duidelijk terug te horen is in bijvoorbeeld xe2x80x98Camions Sauvagesxe2x80x99, de vrolijke feestelijke sfeer die we van hem kennen word hier zeker uitgedragen. Net als Manu Chao gebruikt het stel een verscheidenheid van talen in hun liedjes, waaronder Frans, Engels en Bambara.

Hun oudere nummers waren voornamelijk liefdesbetuigingen aan elkaar, zoals we kunnen horen in xe2x80x98M’Bifxc3xa9 xe2x80x98en xe2x80x98La Fete Au Villagexe2x80x99 Waar het hier om een feest in het dorp gaat is het nummer op zich juist zeer ingetogen en eerder melodieus te noemen, de stemmen van het stel vullen mekaar hier zeer mooi aan. Een muzikale bevestiging van hun liefde.

Maar daar durven ze op dit album zeker goed van af te wijken. Ze zijn namelijk niet schuw om te protesteren tegen de politiek in het nummer xe2x80x98Politic Amagnixe2x80x99 waar we ze horen zingen xe2x80x9cWe don’t want demagogy. We don’t want corruption. We don’t want extortion!”

xe2x80x98Coulibalyxe2x80x99 een fantastisch nummer, de samensmelting van de stemmen is geweldig. Zelfs als je de teksten niet verstaat is dit nummer net als de rest van de CD een echte opbeurende vorm van muziek. Het lukt je niet om verdrietig, of wat dan ook te blijven. Je gaat van zelf wel mee swingen, en mocht het regenen dan verschijnt vanzelf de zon na het horen van dit feest gedruis.

Advertenties
door evenwolvesdream Geplaatst in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s